Bij een gezond persoon zit er precies genoeg suiker in het bloed,
maar bij iemand met diabetes wordt dat niet gereguleerd. De suikers
die hij of zij binnenkrijgt worden niet verwerkt en blijven in het bloed
zitten. Dat is ongezond en kan voor gezondheidsproblemen zorgen,
zoals hart- en vaatziekten, slechtziendheid of slechter werkende nieren.

Diabetes type 1 en diabetes type 2
Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Dat komt doordat het eigen lichaam de cellen die insuline maken, uitschakelt. Je afweersysteem valt dus de cellen aan, daarom is diabetes type 1 een
auto-immuunziekte. Bij diabetes type 2 maaktde alvleesklier nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert er
niet goed meer op. De insuline is eigenlijk onzichtbaar voor het lichaam, daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

1,2 miljoen Nederlanders
1.2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Daarvan hebben 1.1 miljoenmensen de officiële diagnose, de rest loopt er ongemerkt mee rond. Dit komtmet name door overgewicht en vaak ook door een verkeerde leefstijl. Dat is dan ook het gevaarlijke van diabetes: je voelt je meestal niet ziek, maar als je bloedsuiker jarenlang te hoog is, krijg je uiteindelijk ernstige gezondheidsproblemen.

Genezing
Diabetes is niet te genezen, maar wel te behandelen. Voor type 2 geldt dat het zo goed onder controle kan zijn, dat er nauwelijks medicijnen nodig zijn. Bij diabetes
type 1 moet er altijd medicatiegebruikt worden om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Erfelijkheid
De ziekte zelf is niet erfelijk, maar wel de aanleg om het te krijgen. Gezond eten en voldoende beweging, betekent minder kans op diabetes. Zelfs als het in de familie zit. Bij diabetes type 1 speelt erfelijkheid een veel kleinere rol.

Suikervrij
Het is een grote misvatting dat mensen die diabetes hebben geen suiker mogen eten. Wel is het zo dat mensen met diabetes het beste zo min mogelijk suiker kunnen eten, om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Roken
Roken kan voor mensen met diabetes extra gevolgen hebben. Roken beschadigt namelijk, net als diabetes, de bloedvaten en zenuwen. Bovendien hebben rokers meer kans op diabetestype 2, omdat de rook het lichaam minder gevoelig maakt voor insuline. Dit kan ervoor zorgen
dat de bloedsuiker stijgt.

Sporten
Voor mensen met diabetes is het goed om regelmatig te bewegen. De bloedsuikerspiegel daalt, het is goed tegen stress en het versterkt de botten en spieren.

Leefstijl
Voor mensen met diabetes is het belangrijk om goed op de voeding te letten met extra aandacht voor koolhydraten, verzadigd vet en vezels. Voornamelijk de keuze in de soort koolhydraat is belangrijk om disbalans in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. Het is raadzaam om te kiezen voorproducten met weinig snelle koolhydraten (suikers) en veel vezels, zoals groenten en volkoren
graanproducten. Een koolhydraat arm dieet kan goed helpen bij gewichtsverlies en om debloedsuikerspiegel onder controle te krijgen.

Voor uitgebreid advies en begeleiding kunt u terecht bij Gezond Leven Diëtisten. Wij helpen u bij het
vinden van het juiste voedingspatroon, waardoor uw bloedsuikerspiegel stabiel blijft en u wellicht
uw medicatiegebruik kan laten afnemen.