Hoe ziet jouw poep er uit?

Geschreven door: Elenna de Roode

GLD12Nr305A3183

Het is geen onderwerp waar we graag met anderen over praten. Problemen met onze stoelgang houden we liever voor onszelf.  Toch blijkt dat 1 op de 4 mensen soms last van hun darmen hebben. Dit kan om zowel diarree als om obstipatie gaan. Uit onderzoek blijk dat darmklachten vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe hoort een goede drol er uit te zien? Hiernaast zie je de Bristol Stoelgang Kaart (Bron: Stichting Darmgezondheid)

Bristol Stool Chart

1 en 2 kunnen duiden op obstipatie of verstopping.

3 en 4 zijn normale, goede drollen.

5, 6 en 7 kunnen duiden op diarree.

Obstipatie of verstopping

Als je minder dan 3 keer per week hoeft te poepen en als je ook vaak ontlasting hebt wat er uit ziet als nummer 1 en 2, heb je last van obstipatie.

Dit kan erg vervelend zijn. Je buik doet zeer en is opgeblazen. Je voelt je moe en veel mensen hebben hierdoor last van aambeien.

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn. Bijvoorbeeld door het gebruik van medicatie, een slechte darmflora, onvoldoende vezels, vocht of beweging, een verkeerde houding of bekkenbodemproblemen kunnen je klachten ontstaan.

Daarom gaan we tijdens een consult uitgebreid in op je leefstijl, eetpatroon en medische geschiedenis. Vervolgens geven we je een advies op maat. Darmklachten zijn heel persoonlijk, dus wat bij de één werkt, werkt bij de ander juist niet. Samen met jou gaan we op zoek naar wat jou helpt om weer makkelijker naar de wc te gaan.

Diarree

Acute diarree kan bijvoorbeeld komen door voedselvergiftiging en is juist goed omdat de ziekmakers het lichaam dan verlaten.

Maar sommige mensen hebben last van chronische diarree. Soms gaat dit gepaard met buikpijn, een opgeblazen gevoel, gewichtsverlies en een verslechterde weerstand. Ook hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld medicatiegebruik, stress, ziekte of gevoeligheid voor bepaalde koolhydraten zoals lactose.

Tijdens een consult gaan we in gesprek over je leefstijl en eetpatroon. We willen graag weten wat de voedingsmiddelen zijn waar jouw lichaam heftig op reageert. Aan de hand daarvan kunnen we verder ‘puzzelen’. We adviseren regelmatig het FODMAP dieet om eventuele ‘triggers’ te vermijden. Samen kijken we of we je darmen weer rustig kunnen krijgen.

Misschien besefte je na het lezen van deze blog dat jij ook tot de mensen behoort die darmklachten hebben. Een voedingsadvies op maat kan in veel gevallen helpen om je klachten te verbeteren.

Wil je ook een voedingsadvies, maak dan een afspraak.

Als je vragen hebt naar aanleiding van deze blog, kan je ons altijd mailen, bellen of een berichtje sturen!

Tip: Lees ook eens deze blog voor extra tips!

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Ook interessant om te lezen

saxenda

Astrids reis met Saxenda

Saxenda, een relatief nieuwe medicatie oorspronkelijk bedoeld voor diabetes, blijkt goed te helpen als je wilt afvallen. Ik sprak Astrid (59) hierover. Zij vertelde mij

Lees verder »

2 reacties

    1. Goedendag,

      Type 4 is een normale consistentie.

      Een paarse ontlasting komt niet vaak voor. De ontlasting kan rood gekleurd zijn na het eten van bietjes.

      Hele donkere of zwarte ontlasting kan duiden op inwendig bloedverlies.

      Wij raden u aan om contact op te nemen met uw huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *