Eén van onze pijlers van de Schijf van Gezondheid is SLAAP. Waarom?

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een tekort aan slaap een negatief effect heeft op het lichaam en de kans vergroot op obesitas en diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) (klik hier voor bron informatie). Door te weinig slaap raken de honger-  en verzadigingshormonen verstoord. Hierdoor krijg je extra honger gedurende dag. Je eet dus makkelijker een te grote portie en snackt meer tussendoor. Deze effecten ontstaan al bij minder dan 6 uur slaap per nacht (klik hier voor bron informatie).

Bij welke cliënten zien wij dit? Bijvoorbeeld bij ouders met een jong gezin. Ze moeten vaak ‘nachts opstaan om de baby eten te geven of om een kind te troosten. Hierdoor raakt de slaap steeds verstoord. Ook zijn de nachten vaak korter omdat jonge kinderen vaak vroeg wakker zijn.
Ook bij cliënten die  nachtdiensten draaien, zoals in ziekenhuizen of bij de politie. Door de wisselende diensten is het lastiger een goed slaapritme aan te wenden.
Maar denk ook eens aan cliënten die niet goed in slaap komen omdat ze zich veel zorgen maken, cliënten die snurken (apneu) of vaak wakker worden door omgevingsgeluiden.

Er zijn dus verschillende factoren die de hoeveelheid en de kwaliteit van slaap beïnvloeden. Reden voor ons om dit te bespreken tijdens de consulten.
Soms kan je niet de omstandigheden veranderen, maar kan je wel je kwaliteit van slapen verbeteren. Wat zijn enkele van de adviezen die wij onze cliënten geven?

Ga op tijd naar bed
Ja dit is natuurlijk ‘een open deur’. Maar zo simpel is het wel. Hoe laat moet je morgenochtend op staan? Hoeveel uur slaap heb je nodig? Streef naar 7-8 uur per nacht. De uren voor 12:00 uur ‘s nachts zijn uiterst belangrijk. Sommige mensen hebben meer dan 7-8 uur per slaap per nacht nodig. Ga je op tijd klaar maken om naar bed te gaan. Vermijd beeldschermen voor het slapen gaan omdat die het in slaap vallen moeilijker maken. Lees liever een boek of een tijdschrift. Pas op met cafeïne-houdende dranken zoals koffie, thee, energy drankjes en cola. Deze zorgen ervoor dat je minder makkelijk in slaap valt.

Maak je hoofd leeg
Soms zit je hoofd nog zo vol van wat er die dag is gebeurd en wat je nog moet doen. Schrijf alles in een dagboekje en maak een to-do lijstje voor de volgende dag. Doe een ademhalingsoefening om tot rust te komen. Dit zal je helpen makkelijker in slaap te komen.

Verbeter je slaap-kwaliteit
Wat zorgt er voor dat je vaak wakker word? Kan je hier wat aan veranderen? Kan je misschien met oordopjes slapen omdat je partner snurkt? Of snurk je zelf? Wellicht kan je dit eens bespreken met de huisarts.  Probeer niet te veel meer te drinken na het diner als het je blaas is die je s ’nachts wekt. Zorg voor een schone, donkere en koele slaapkamer.

Hoeveel uur per nacht slaap jij? Heb jij nog tips voor een optimale nachtrust? Laat het ons weten in de comments!