Not done?! Medicatie en (vitamine) preparaten slikken?!

Geschreven door: Tanisha Pahladsingh

omslag blog 2 2 2021 scaled 1

Veel gebruikte geneesmiddelen in Nederland zijn maagzuurremmers (Omeprazol), Metformine, Hydrochloorthiazide, Prednison, de Pil, antistollingsmedicatie, slaapmiddelen en anti-depressiva. Deze medicatie heeft hun werking het lichaam, en zorgt ervoor dat je je beter voelt of dat bepaalde klachten verdwijnen. We vertellen je hier meer over de bijwerkingen en hoe je die kunt ondervangen.

In dit en komende blogs informeren we je over de werking en de bijwerkingen van medicatie en preparaten. En geven we tips en adviezen hoe je bijwerkingen kunt ondervangen. In dit blog gaan we in op de medicatie Omeprazol en Metformine.

pexels shvets production 9742753

Omeprazol


Omeprazol
is de meest gebruikte protonremmer in Nederland en is het op 2 na meest gebruikte medicijn in totaal. Het medicijn zorgt ervoor dat de cellen in de maag minder zuur aanmaken. Hiermee wordt de zuurgraad van de maag verlaagd, wat de kans op onder andere maagzweren en beschadiging van de slokdarm vermindert.

Een bijwerking van Omeprazol is dat het lichaam vitamine B12 en magnesium minder goed kan opnemen in het bloed. Gebruik je langere tijd dit medicijn, dan kan je een tekort krijgen aan vitamine B12 en magnesium. Dit herken je door moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Soms ook tintelingen of een doof gevoel in handen en voeten, slappe spieren en geheugenverlies.

Magnesium is een mineraal wat het lichaam nodig heeft voor een goede werking van de spieren. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, waaronder graanproducten, brood, donkergroene bladgroenten, melk, vlees, noten en peulvruchten.

Het advies om bijvoorbeeld eens per jaar bloedonderzoek te laten doen via de huisarts en de uitslagen te bespreken.

Als vitamine B12 en/of magnesium te laag is, adviseert je huisarts je een multivitamine. Kies dan voor een wat duurder merk, zoals Orthica of AOV. Je hoeft er minder van in te nemen en het wordt beter opgenomen in het lichaam. Of voor een preparaat wat enkel magnesium bevat. Magnesium moet bij voorkeur als magnesiumcitraat in de capsule of pil zitten. Het lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dit in tegenstelling tot Vitamine D. Je hebt dagelijks zo’n 300 milligram Magnesium nodig.

pexels shvets production 9742744

Metformine


Metformine
verlaagt je bloedsuiker. Als de bloedsuiker te hoog (hyperglykemie) is, merk je dit bijvoorbeeld doordat je veel dorstiger bent dan gewoonlijk en dat je meer moet plassen. Als de bloedsuiker te laag (hypoglykemie) is, merk je dit aan zweten, hartkloppingen en duizeligheid. Bepaal de bloedsuiker met behulp van een bloedglucosemeter.
Als je minder vruchtbaar bent, verhoogt metformine de kans dat een eicel uit je eierstok vrijkomt, zoals bij PCOS (Polyscysteus ovarium syndroom).

Een bijwerking van langdurig gebruik van Metformine is dat het lichaam vitamine B12 minder goed kan opnemen.

Vitamine B12 is een vitamine wat met name voorkomt in melk, melkproducten, vis en ei. Het zit in dierlijke producten. Het komt ook voor in zeewier en algen. Echter vitamine B12 uit deze producten kan het lichaam niet opnemen.

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren vervolgens weer zuurstof in het lichaam naar alle organen.
Het advies is om bijvoorbeeld eens per jaar bloedonderzoek te laten doen via je huisarts of specialist om na te gaan of je bloed voldoende Vitamine B bevat.

Heb je vragen of wil je graag dat wij je dagelijkse voeding eens onder de loep nemen? We kunnen precies berekenen hoeveel magnesium en vitamine B12 u binnenkrijgt. U kunt altijd contact opnemen voor vragen of extra informatie.

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *