Is koffie slecht voor mijn gezondheid?

Geschreven door: Gezond Leven Dietisten

koffie pillen.jpg.pagespeed.ce.jabD PETOf

Veel mensen genieten dagelijks van een heerlijk kopje koffie. Maar, is dat wel gezond?

 

Gezondheidsvoordelen

Er zitten gezondheidsvoordelen aan koffie. Zo blijkt uit onderzoek dat koffie mogelijk goed zou zijn voor je hart (bron) en de kans op nierschade verkleint (bron). Deze voordelen zijn er bij 1 tot 4 kopjes per dag.

Koffie werkt ook laxerend, dus veel mensen gaat makkelijker naar het toilet na een kopje koffie.

Door de cafeïne verbeterd koffie alertheid en cognitieve functies wat tot betere werk- of sportprestaties kan leiden.

 

Wat zijn de nadelen van koffie?

·         Overmatige consumptie van cafeïne kan leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid, vooral als koffie later op de dag wordt gedronken

·         Maagklachten: Voor sommige mensen kan koffie maagklachten veroorzaken, zoals brandend maagzuur of maagirritatie, vanwege de zuurgraad en de stimulatie van de maagproductie.

·         Verslavend: Cafeïne kan verslavend zijn, en het abrupt stoppen met koffieconsumptie kan bij sommige mensen ontwenningsverschijnselen veroorzaken, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

 

Koffie & cholesterol

In koffie zit een vetachtige substantie, cafestol, dat het LDL-cholesterol verhoogt. Als de koffie is gefilterd door een papieren filter dan blijft de cafestol achter in het filter. Daarom is gefilterde koffie de gezondste keus en staat deze in de Schijf van Vijf. Er zit ook weinig cafestol in koffie van koffiepads, koffie uit een percolator en oploskoffie.

In koffie gemaakt van cups, espresso en in een mokkapot zit iets meer cafestol.

In koffie uit een cafetiere of kookkofie zit veel cafestol, en is dus niet gezond.

 

Hoeveel koffie mag ik?

Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen. Voor mensen met een te hoog cholesterol is het advies om minder koffie te drinken, afhankelijk van de soort koffie.   

 

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je merkt dat koffie negatieve effecten heeft op je gezondheid of welzijn, overweeg dan om je consumptie te verminderen of alternatieven te vinden.

Ook interessant om te lezen

2156513

Donker brood, gezond?

Brood, een voedingsmiddel dat al eeuwenlang door veel mensen iedere dag wordt gegeten. Maar hoe zit het eigenlijk met de algemene opvatting dat donkerder brood

Lees verder »
superfoods 259579721

Superfoods

Steeds meer mensen houden zich bezig met hun gezondheid en daarbij passende voeding. In de zoektocht naar het optimale dieet komt de term ‘superfoods’ ook

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *