Boodschappen bespaartips!

Geschreven door: Tanisha Pahladsingh

foto supermarkt pexels 1

foto supermarkt pexels

Boodschappen bespaartips: Als je even niet oplet, ben je zo een paar honderd euro kwijt aan boodschappen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is een Nederlands gezin met kinderen maandelijks ongeveer 500 euro kwijt aanboodschappen, een stel zonder kinderen ongeveer 400 euro en een alleenstaande zo’n 200 euro (NU.nl, 2020). Dat kan echt wel goedkoper! Maar hoe kun je dan besparen op je boodschappen?

Wij hebben 10 tips voor je opgesteld om je op weg te helpen! En wat je maandelijks overhoudt, kan in de spaarpot voor de zomervakantie! Of toch voor die leuke schoenen?

Bespaar op je boodschappen door het maken van een boodschappenlijstje

En houd je hieraan. Hierdoor koop je alleen dingen die je echt nodig hebt. Maak het jezelf extra overzichtelijk door de productgroepen te onderscheiden met een handig notitieboekje. Ook heeft Albert Heijn een eigen app ontwikkeld. Hier kun je ook een eigen boodschappenlijstje in maken.

foto boodschappenlijstje pexels

Houd de aanbiedingen in de gaten en baseer je maaltijden op de aanbiedingen

Je kunt bijvoorbeeld via de website of de folder van jouw favoriete supermarkt alvast bekijken wat de aanbiedingen zijn. Dan kun je bedenken welke maaltijden je daarmee kunt maken. Door je maaltijden een paar dagen vooruit te plannen, kun je op deze manier besparen op je boodschappen.

    • Let er hierbij wel op dat je niet onnodig producten gaat kopen, omdat ze in de aanbieding zijn. Koop alleen producten die je nodig hebt voor je maaltijden.
    • Nog een kleine tip: vaak zijn ongezonde producten vaker in de aanbieding dan gezonde producten. Kom dus niet te vaak in de verleiding!
    • In de supermarkt staan de aanbiedingen vaak ‘op de kop’ van de schappen en in bakken in het midden. Loop hier nog een keertje langs
      om te kijken of er niet nog iets in de
      aanbieding is wat altijd van pas komt.

Ga niet met een lege maag naar de supermarkt!

Hierdoor zul je gegarandeerd met iets lekkers thuiskomen wat je eigenlijk niet nodig hebt. Moet je toch naar de supermarkt? Loop dan hard langs de schappen met ongezonde voeding.

Kies voor een supermarkt die wat goedkoper is

Zo zijn de Aldi en de Lidl een stuk goedkoper, gevolgd door de Dirk van den Broek en Hoogvliet. De prijzen van Jumbo zijn gemiddeld en de Plus, Albert Heijn en de Spar zijn weer aan de dure kant. Let op: Jammer genoeg hebben sommige filialen van dezelfde supermarkt verschillen in prijzen, zo is de ene Jumbo duurder dan de andere Jumbo (Financieel Onafhankelijk Blog, 2020).

Kies voor huismerken en budget producten

in plaats van A-merken. Zelfs als A-merken in de aanbieding zijn, zijn ze soms nog duurder dan het huismerk en de goedkopere merken. Probeer het eens en je zul zien dat een goedkoper merk net zo lekker kan zijn!

Als je bijvoorbeeld een pasta gaat maken met tomatenblokjes, kun je bij de Jumbo kiezen voor het merk Petti, maar er is ook niks mis met Jumbo huismerk, wat bijna drie keer zo goedkoop is!

tomatenblokjes jumbo 1tomatenblokjes petti 1

Of toch liever doperwtjes met appelmoes? Kies dan ook voor het huismerk! Zo is AH BASIC 50% goedkoper dan Hak.

ah basic doperwtenhak doperwten

Gebruik een zelfscan apparaat

en houd grip op je uitgaven. Door zelf al je producten te scannen, kun je in de gaten houden hoeveel geld je uitgeeft. Als je toch dat ene product niet wilt kopen, kun je het gemakkelijk weer verwijderen. Check ook altijd even de bon! Wie weet is de aanbieding niet van de totaalprijs afgehaald.

De duurste producten liggen vaak op ooghoogte, dus check ook de onderste en bovenste schappen!

Daar liggen vaak de huismerken en budget producten. Een trucje van de marketeer, maar wij zijn slimmer!

Let op de prijs per kilogram in plaats van de totale prijs

Zo zijn er bijvoorbeeld grote verpakkingen met rijst die veel goedkoper per kilogram zijn dan de kleine verpakkingen. Rijst blijft lang houdbaar, dus waarom geen extra grote zak? Dit geldt bijvoorbeeld ook voor pasta, couscous, toiletpapier, keukenrol en bevroren producten (zoals de blauwe bessen bij tip 9).

Kies voor bevroren groente en fruit om op je boodschappen te besparen

In het vriesvak is er tegenwoordig een hoop keuze voor bevroren groente en fruit. Het handige hiervan is dat je kleine porties kunt gebruiken voor je maaltijd en dat het product niet bederft. Hierdoor voorkom je voedselverspilling en dat is ook nog eens goed voor het milieu! Daarnaast zijn bijvoorbeeld bevroren bessen een stuk goedkoper dan verse bessen. ook aardbeien, frambozen.

blauwe bessen emmerblauwe bessen diepvries

Koop geen voorgesneden groente of fruit

maar verse producten. Dit is vele malen goedkoper. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil in prijs tussen een zakje peen julienne en een kilo winterpeen bij de Albert Heijn. De rest van de wortels kun je gebruiken bij de volgende maaltijd of verwerken in een salade of soep. Die komen heus wel op.

Heel veel succes met deze tips! Heb je nog een leuke aanvullende tip? Dan horen we dat graag.

* Gezond Leven Diëtisten is een zelfstandig bedrijf dat niet samenwerkt met supermarkten.

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Ook interessant om te lezen

saxenda

Astrids reis met Saxenda

Saxenda, een relatief nieuwe medicatie oorspronkelijk bedoeld voor diabetes, blijkt goed te helpen als je wilt afvallen. Ik sprak Astrid (59) hierover. Zij vertelde mij

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *