Hoe eet je minder vlees?

Geschreven door: Lotty Koerse

pexels alleksana 6107727

Hoe eet je minder vlees? Tegenwoordig zijn er in de supermarkt steeds meer vleesvervangers verkrijgbaar. Minder vlees eten is in veel opzichten een goed idee. Een meer plantaardig voedingspatroon heeft ten opzichte van een dierlijk voedingspatroon namelijk gezondheidsvoordelen. Het verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben mensen die minder vlees eten, een lagere voedselafdruk. Dan is de vraag natuurlijk hoe je je stukje vlees het beste kunt vervangen. Er wordt al gauw gedacht aan een vegetarische burger, vega gehakt of andere bewerkte vleesvervangers. Maar is het echt nodig om zo’n vleesvervanger te nemen? En welke kun je dan het beste kiezen? Wij leggen het je uit.

Vleesvervangers, welke zijn er?

De meeste vleesvervangers zijn een goed alternatief voor vleesproducten. Vooral de soorten die op basis van soja zijn gemaakt. Vleesvervangers bevatten vaak veel eiwitten en de belangrijkste vitaminen en mineralen die je normaal gesproken via vlees binnenkrijgt, zijn in veel gevallen toegevoegd. Sommige vleesvervangers bevatten wel veel zout.

Bij het kiezen van de juiste vleesvervangers is het belangrijk om te letten op:

  • Eiwit: minimaal 10 gram per 100 gram
  • IJzer: meer dan 0.8 milligram per 100 gram
  • Vitamine B1: meer dan 0.06 milligram per 100 gram
  • Vitamine B12: 24 microgram per 100 gram
  • Zout: minder dan 1,1 g/100 g

Bron: Voedingscentrum

De Consumentenbond heeft vleesvervangers getest op onder andere bovenstaande criteria. Onderstaande vleesvervangers zijn het beste uit de test gekomen.

Bron: Consumentenbond

Heb je die vleesvervangers écht nodig?

Te veel vlees eten is niet gezond. De consumptie van rood vlees (varken, rund en lam) en bewerkt vlees (vleeswaren, worst) speelt een rol bij het ontstaan van beroertes, diabetes en kanker. Maar vlees bevat natuurlijk ook veel essentiele voedingsstoffen zoals ijzer en B-vitamines. Met name een tekort aan ijzer en vitamine B12 komt vaak voor bij vegetariers en veganisten.

Toch is het niet per se nodig om je stukje vlees te vervangen met een van de bovenstaande vleesvervangers. Je kunt namelijk ook kiezen voor ei, tofu/tempeh, peulvruchten of noten.

Hoe eet je minder vlees?

Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Binnen de Schijf van Vijf draait het om afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten. Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rood vlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kun je ook tofu, tempé of ei nemen of nog een keer peulvruchten of een handje noten.

Wat echter vaak wordt vergeten is dat mensen die plantaardig eten 20% meer eiwit nodig hebben, omdat plantaardig eiwit van minder goede kwaliteit is. Een dietist kan je de juiste begeleiding bieden bij een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon.

Onze diëtist Berdien van Wezel werd geïnterviewd door het AD over de nieuwste vegetarische producten. Benieuwd? Klik op onderstaande links!

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Ook interessant om te lezen

saxenda

Astrids reis met Saxenda

Saxenda, een relatief nieuwe medicatie oorspronkelijk bedoeld voor diabetes, blijkt goed te helpen als je wilt afvallen. Ik sprak Astrid (59) hierover. Zij vertelde mij

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *