5 tips voor een gebalanceerde BBQ!

Geschreven door: Gezond Leven Dietisten

0b9062ef ee00 df97 727c 3d1ff90e3221

De zomertijd is aangebroken en het wordt steeds beter weer. En wat hoort er nu bij zomer en lekker weer? Een gezellige barbecue! Hier komt vaak veel eten bij kijken; vet vlees, wit stokbrood en allerlei sausjes. Hartstikke lekker, maar lastig als je bezig bent met het letten op je voeding. Bij deze een aantal tips om je barbecue wat gezonder, en toch lekker te maken!

1.  Kies voor mager vlees

Het vetgehalte in vlees is per soort verschillend. Sommige vleessoorten bevatten meer vet dan andere. Probeer tijdens de barbecue te kiezen voor vlees dat minder vet bevat. Voorbeelden hiervan zijn; kip, kalkoen, biefstuk of magere runderlappen. Daarnaast kun je nog letten op of het vlees bewerkt of onbewerkt is. Bewerkt vlees, is vlees dat voor verkoop bewerkt is om bijvoorbeeld de houdbaarheid of smaak te verbeteren. Dit kan gedaan worden door het toevoegen van zout, maar ook door de vleeswaren te drogen/roken. Kies voor een gezondere barbecue optie liever voor onbewerkt vlees.

2. Kies voor vis

Een andere optie voor op de barbecue is vis. Vis is een goede bron van belangrijke vetzuren. Deze visvetzuren zijn gunstig voor het lichaam en kunnen zelfs het risico op hart -en vaatziekten verminderen. Voorbeelden van vette vis zijn; makreel, zalm, sardines of haring.

3. Maak je eigen sausjes en dips

Sauzen uit de supermarkt bevatten over het algemeen veel suiker, verzadigd vet en zout. Een betere optie voor de gezonde barbecue zou zijn om je eigen sausjes te maken. Laat de mayonaise, ketchup en kruidenboter liever in de supermarkt liggen en ga zelf aan de slag met bijvoorbeeld tzatziki, guacamole of hummus.

4. Ga voor groente… en fruit!

Ook super lekker op de barbecue: groente! Maak bijvoorbeeld zelf spiesjes van groentes zoals aubergine, courgette, champignons, paprika en nog veel meer. Maar ook fruit kan goed op de barbecue. Denk hierbij aan ananas, perzik of banaan.

Daarnaast kun je met zowel groente als fruit aan de slag om heerlijke salades op tafel te zetten. Gebruik voor je salade veel verschillende kleuren, zodat je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien zitten groente en fruit bomvol vezels, want ook het eten van voldoende vezels kan zorgen voor een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

5. Drinken bij de barbecue

Een verfrissend drankje hoort nu eenmaal ook bij een barbecue. Let hierbij wel op de alcohol-inname. Kies het liefst voor maximaal 1 glas en hou het daarna bij water. Of probeer eens een alcoholvrij drankje. Water kun je opleuken door hier iets van fruit of munt aan toe te voegen. Of maak zelf een gezonde ice-tea met wat theezakjes, citroen, munt en water.

Ook interessant om te lezen

Afbeelding1

Kokosvet: feiten en fabels

Kokosolie, ook bekend als kokosvet, heeft de laatste jaren een enorme populariteit gekregen als zogenaamd superfood. Er wordt beweerd dat het goed is tegen hart-

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *