Als diëtist maak ik mij o.a. zorgen over het voedselaanbod op kantoren.

Geschreven door: Elenna de Roode

GezondLeven kantoorlunch

Als diëtist maak ik mij zorgen (en soms met gevoelens van ergernis) over het voedselaanbod in sportkantines, benzinepompen, scholen en op kantoren. Het aanbod bestaat uit veel junkfood, wit brood, candybars, gezoete drankjes, en naar mijn mening te weinig (of dure) volkoren producten, groenten en fruit.

Mooie initiatieven
Gelukkig zijn er steeds meer mooie initiatieven. Denk zo eens aan ‘de gezonde schoolkantine’ waar inmiddels 382 scholen zich bij hebben aangesloten.

En zo ondertekende in december 2022, 11 ziekenhuizen een intentieverklaring van het project ‘goede zorg proef je’ van de Alliantie Voeding in de Zorg, met als doel om vanaf juni 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Eén van deze ziekenhuizen is het Radboudumc. Om onder de aandacht te brengen dat ze deze doelstelling hebben behaald, betaalde ze 30 mei tot 6 juni zelf de 9% belasting op gezonde voeding in het ziekenhuis restaurant. Dit was onder het motto ‘appels en prei btw-vrij’. Een geweldig initiatief met een link naar de plannen van het kabinet om de btw op groenten en fruit te verlagen.

Zou het niet fijn zijn als er meer bedrijven en organisaties hier meer aandacht voor gaan hebben? Kan er niet ‘de Alliantie voor Voeding in het Benzinstation’ komen? Of ‘de Alliantie voor betaalbare salades in elke kantine’? En kunnen scholen alvast beginnen om volkorenbroodjes goedkoper aan te bieden dan wittebroodjes?

Gelukkig worden wij van Gezond Leven Diëtisten regelmatig betrokken bij nieuwe initiatieven en het verbeteren van de gezondheid van werknemers en leerlingen.

Zo hielpen we op een basisschool om de schoolkantine te verbeteren en de warme maaltijden meer in balans te brengen.

Op een andere basisschool werd er budget vrijgemaakt voor leerkrachten om bij ons een afspraak te maken voor voedingsadvies en coaching om gezondere en bewustere keuzes te maken.

Ik hoop dus dat meer bedrijven een voorbeeld nemen aan ziekenhuizen zoals het Radboudumc en als doel hebben om een gezond voedingsaanbod te hebben voor zowel hun klanten als werknemers.

Ben je een bedrijf, school, kinderopvang, sportkantine en denk je nu van “ja, ik wil wel gezonder eten aanbieden, maar ik heb advies nodig” neem dan contact met ons op contact@gezondlevendietisten.nl. Wij helpen jullie graag! 

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina

Ook interessant om te lezen

2156513

Donker brood, gezond?

Brood, een voedingsmiddel dat al eeuwenlang door veel mensen iedere dag wordt gegeten. Maar hoe zit het eigenlijk met de algemene opvatting dat donkerder brood

Lees verder »
superfoods 259579721

Superfoods

Steeds meer mensen houden zich bezig met hun gezondheid en daarbij passende voeding. In de zoektocht naar het optimale dieet komt de term ‘superfoods’ ook

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *