Brain Food, een gezonder brein door voeding 

Geschreven door: Gezond Leven Dietisten

Afbeelding1

Je brein is de aanvoerder van je zenuwstelsel. Zo zorgt je brein voor fysieke en mentale activiteiten en sturen je gedachtes en gevoelens aan.

Gezonde voeding(middelen) zijn goed voor je hersenen, het zorgt voor een betere concentratie, versterkt de hersencapaciteit en zorgt ervoor dat je een gezonde hersenbalans krijgt, het maakt je gelijk gelukkiger, slimmer, gezonder en fitter.

Maar wat heeft brain food te maken met een gezonder brein? In dit artikel kom je de basis te weten over welke voeding goed is voor de hersenen en wat voor impact het kan hebben op je lifestyle.

Er zijn een aantal belangrijke voedingstoffen die de mentale gezondheid en de hersenen verbeteren en ondersteunen.


Magnesium

Over het algemeen is onze magnesiumopname uit voeding niet heel hoog, als gevolg van de lage bodemkwaliteit van tegenwoordig Het is bewezen dat het hebben van magnesiumtekorten in combinatie met stress angststoornissen kan veroorzaken

Magnesium verlaagt de hoeveelheid glutamaat (een chemische stof die zenuwstellen gebruiken om signalen naar andere cellen te sturen. Vaak veroorzaakt dat overprikkeling. Koop hier je magnesium tabletten.  

 

Zink

Zink is een belangrijk mineraal met meerdere functies in het zenuwstelsel. Zink zorgt ook voor een gezonde functie van je darmen (ook wel je tweede brein). Een Zinktekort leidt tot verhoogd kans op aandoeningen in het centrale zenuwstelsel, waaronder depressie en een aangetast leervermogen. Dus als je nog op school zit is het extra essentieel om je je zink supplement te slikken. Koop hier je zink tabletten.  


Vitamine C

Vitamine C is cruciaal voor het aanmaken van geluk hormonen in het brein. Ook is het een sterke antioxidant en het is belangrijk voor de vervanging van andere antioxidanten, zoals vitamine E. Zenuwuiteinden in het brein bevatten de grootste hoeveelheid vitamine C in heel het menselijk lichaam. Wanneer vers fruit en groenten geen onderdeel van een dagelijkse leefstijl is, dan is er een sterke behoefte naar suppletie. Koop hier je vitamine C tabletten.

 

Waar is omega 3 goed voor?

Je hersenen bestaan voor meer dan 60% uit vetten, je hebt dus goede vetzuren nodig om je brein gezond te houden. De verbinding tussen je hersenen bestaan uit vet, een stof die myeline heet. Omega 3 is bevat een hele groep met vetzuren die goed zijn voor het hart, gezichtsvermogen en de hersenfunctie. Omega 3 wordt ook wel de bouwsteen van de hersenen genoemd; Ook bevat het ontstekingsremmende eigenschappen, die er onder meer zorgen dat de stemming va mensen met een zware depressie aanzienlijk verbetert. Waar komt omega 3 dan allemaal in voor? Avocado, walnoten, lijnzaad, chiazaad, olijven en olijfolie. Als je iedere week twee porties vette vis (zalm, haring of makreel) eet kom je aan de juiste aanbeveling. Koop hier je omega 3 tabletten.


Brain Food tips

  1. Vermijd de inname van stimulerende dranken zoals koffie en alcohol. Deze dranken kunnen stress stimuleren, cafeïne stimuleert de aanmaken van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol (zorgt voor een onrustig gevoel en laat de hartslag, bloedruk en bloedsuikerspiegel omhooggaan).
  2. Probeer zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten te consumeren. Dat zijn producten zoals wit brood, koekjes, taart, voeding uit pakjes, chocolade en alcohol. Zo stabiliseert de bloedsuikerspiegel en voed je de goede darmbacteriën.
  1. Eiwitten zijn heel belangrijk. Zorg ervoor dat iedere maaltijd genoeg eiwitten bevat, wat daarmee krijg je automatisch genoeg aminozuren (bouwstenen van eiwitten) binnen die essentieel zijn voor een voor een gezonde mentale functie en algeheel welzijn. Eiwitten maken geluk hormonen aan! In deze producten zitten veel eiwitten: pompoenzaden, walnoten, tofu, banaan, havermout, kwark en zeepproducten.
  2. Vermijd foliumzuur en vitamine- B tekorten. Tekorten van deze voedingstoffen zijn gelinkt aan problemen met de mentale gezondheid, je brein wordt er lui van. Je houdt dit op peil door bananen, peulvruchten, aardappels en bladgroenten te eten.
  3. Zet eens intermittent Fasting in, dat is goed voor je brein. Het verlaagt de ontstekingswaarden, zorgt voor meer energie, herstelt je brein, gaat verouderingen tegen en ontgift je van afvalstoffen. Het zorgt voor een beter stressherstel.
Afbeelding1

Ook interessant om te lezen

Afbeelding1

Kokosvet: feiten en fabels

Kokosolie, ook bekend als kokosvet, heeft de laatste jaren een enorme populariteit gekregen als zogenaamd superfood. Er wordt beweerd dat het goed is tegen hart-

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *