De zomer komt er weer aan, voel je lekker in je vel.

Geschreven door: Tarah Luisman

strand 1024x441

De zomer staat weer voor de deur en velen hebben ook dit jaar weer het doel om deze zomer echt te gaan voor die ‘summerbody’. Dus nog even streng diëten en overuren draaien in de sportschool, zodat je straks met zelfvertrouwen naar het strand kan. Maar werkt het nou eigenlijk wel zo?

Consequent het hele jaar door goed voor jezelf zorgen is the key. Waarbij positief naar jezelf kijken en het niet stellen van onhaalbare doelen belangrijk is om te voorkomen dat je teleurgesteld raakt in jezelf als het wéér niet gelukt is. En hoe zorgen we nou zo goed mogelijk voor onszelf zodat we het hele jaar door lekker in ons vel zitten en we het hele jaar door fit zijn?

1. Voldoende beweging
Vlak voor de zomer nog even extra vaak gaan sporten kan, maar het beste advies is om consequent het hele jaar te zorgen voor voldoende beweging. Bewegen zorgt voor het vrijkomen van de gelukshormonen serotonine, endorfine en dopamine. Daarnaast kan het stress verminderen en kan je beter slapen. Kortom; ideaal voor als je je mentaal en lichamelijk op je best wilt voelen. 

Zorg daarom dagelijks voor ten minste 30-60 minuten licht intensieve beweging door te wandelen of fietsen. En daarnaast wekelijks voor ten minste 2 keer spier- en botversterkende activiteiten door te sporten op een manier die voor jou mogelijk is. Voorkom daarbij veel stilzitten en als je het helemaal goed wilt doen probeer je ook zo veel mogelijk in de buitenlucht te zijn. 


2. Gezond en gebalanceerd voedingspatroon
Het is streven naar een gezond gewicht (BMI 18,5-25) is belangrijk voor je gezondheid. Naast dat dit het risico op ziekten kan verlagen, zul hierdoor ook beter in je vel zitten. Waarbij hele jaar zo veel mogelijk ritme en structuur in je voedingspatroon in principe het meest aan te raden is. Zorg daarbij dat je gevarieerd eet en je een goede balans houdt tussen gezond eten en uitzonderingen maken. Het welbekende crashdieet, waarbij je een korte periode extreem onder je caloriebehoefte gaat zitten, is af te raden aangezien dit vaak moeilijker vol te houden is op lange termijn.

Zorg daarom zo vaak mogelijk voor een balans in je energie-inname door gezond, gebalanceerd en gevarieerd te eten, zo veel mogelijk te kiezen voor producten binnen de Schijf van Vijf, te genieten maar met wel met mate en te zorgen voor voldoende beweging zodat je niet meer energie binnenkrijgt t.o.v. je energieverbruik. 


3. Zo min mogelijk stress 
Niet lekker in je vel zitten is en je minder fit voelen vaak gerelateerd aan het ervaren van stress. Met als een van de grootste gevolgen te weinig/een slechte nachtrust waardoor je lichaam onvoldoende oplaadt. Naast voldoende bewegen, regelmatig buiten komen en gezond eten zijn ook sociale contacten, goed naar jezelf en je lichaam luisteren en zorgen voor voldoende ontspanning hierbij essentieel. 

Zorg daarom dat je een balans creëert tussen leuke/sociale dingen doen met bijvoorbeeld familie/vrienden en tijd voor jezelf om weer op te laden, bewust naar jezelf en je lichaam te luisteren en hier aan toe te geven als dit nodig is en jouw persoonlijke vorm van ontspanning te ontdekken door bijvoorbeeld te wandelen, yoga, meditatie, naar podcast of muziek te luisteren ect.


Kortom, lekker in je vel zitten is meer dan er alleen ‘goed’ uit zien. Het gaat er voornamelijk om hoe je je voelt en dat je zo consistent en zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. 

Ook interessant om te lezen

pexels photo 4099099 1

E-Health

In de moderne wereld, waar technologie veel aspecten van ons leven verandert, is het geen verrassing dat ook de gezondheidszorg veel veranderingen doormaakt. Ehealth, kort

Lees verder »
Nutrilee waarom eiwitten belangrijk sporters+(1)

Herstel na het sporten

Sporten is erg gezond en heeft veel voordelen. Zo versterkt het de spieren en botten, zorgt het voor een betere cardiovasculaire gezondheid, helpt het bij

Lees verder »
2156513

Donker brood, gezond?

Brood, een voedingsmiddel dat al eeuwenlang door veel mensen iedere dag wordt gegeten. Maar hoe zit het eigenlijk met de algemene opvatting dat donkerder brood

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *