Diepvriesgroente of vers?

Geschreven door: Gezond Leven Dietisten

waarom zijn diepvriesgroenten goedkoper dan verse groenten

Groenten zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Toch eten we ze veel te weinig in Nederland en komen veel mensen lastig aan de aanbevolen 250 gram groenten per dag. In de periode van 2019 tot 2021 bleek slechts 29 procent van de 18- tot 70-jarigen aan de richtlijn van groente te voldoen, blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling

 

 

Maar waarom is het eten van voldoende groente nu zo belangrijk? Groenten hebben vele gezondheidsvoordelen. Een aantal van deze voordelen zijn dat groentes rijk zijn aan vitamines en mineralen, rijk zijn aan vezels (wat belangrijk is voor een goede darmwerking), ze een beschermende werking hebben waardoor je een lager risico hebt op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen, en ze bevatten weinig calorieën, wat betekent dat je er dus veel van kunt eten!

 

 

Het is belangrijk om te variëren met groentes, omdat iedere groentesoort weer een andere samenstelling van vitamines en mineralen heeft. Daarnaast kun je het beste kiezen voor seizoensgroenten. Deze zijn voedzamer, vaak smakelijker, goedkoper en beter voor het milieu. Ook zijn ze vaak lager in pesticiden en chemicaliën.

 

 

Er is bij mensen soms verwarring over wat de beste keuze is; verse groenten, uit de diepvries of uit potten en blikken. Zowel verse groenten als diepvriesgroenten staan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en zijn goede opties.

 

 

Diepvriesgroenten worden kort na het oogsten direct geblancheerd (kort gekookt) en ingevroren, waardoor ze bijna geen voedingswaarden verliezen volgens het Voedingscentrum. Andere voordelen van diepvriesgroenten zijn dat ze goedkoper zijn en langer te bewaren zijn. Het kan handig zijn om altijd wat groenten in de diepvries te hebben liggen als voorraad.

 

 

Ook de voedingsstoffen in groenten uit potten of blikken zijn ongeveer hetzelfde. Een nadeel is dat hier vaak zout en/of suiker aan zijn toegevoegd, daarom staan ze dan ook niet in de Schijf van Vijf. Kies dus bij voorkeur voor verse- of diepvriesgroenten!

 

Ook interessant om te lezen

Afbeelding1

Kokosvet: feiten en fabels

Kokosolie, ook bekend als kokosvet, heeft de laatste jaren een enorme populariteit gekregen als zogenaamd superfood. Er wordt beweerd dat het goed is tegen hart-

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *