E-nummers, wonderstoffen of onzinnige toevoegingen?

Geschreven door: Tanisha Pahladsingh

pexels karolina grabowska 4210858
E-nummers zijn toevoegingen aan verpakte en niet verpakte voedingsmiddelen om de kleur, smaak en houdbaarheid te verbeteren.  Ze kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn.  De E staat voor European. Een E-nummer is goedgekeurd door de Europese commissie op advies van EFSA (European Food Safety Authority).

Wat zijn voorbeelden van E-nummers?
– Stevia dat als zoetstof gewonnen wordt uit de Stevia bladeren.
– De oranje kleurstof E161 uit gelatine.
– Stabilisator E483 gemaakt van varkensvet.

Het synthetisch maken van E-nummers is veel goedkoper dan het halen van grondstoffen uit dierlijke of plantaardige producten. Sommige kleurstoffen kunnen ook enkel in de fabriek worden gemaakt.
Dat betekent niet dat ze daarmee risico vormen voor de gezondheid!
De functie E-nummers in voedingsmiddelen

Vaak worden er meerdere E-nummers toegevoegd aan een product.
Bijvoorbeeld voor de kleur en voor stabilisatie van vet in een kant-en-klaar product.

Aan het nummer kun je zien om welke soort E-nummer het gaat:
– E-nummer 100-200: kleurstoffen
– E-nummer 200-300: conserveermiddelen
– E-nummer 300-400: anti-oxydanten en voedingszuren

Van een aantal E-nummers is de functie duidelijk: kleurstoffen voor een beter kleurbehoud of conserveermiddel voor een langere houdbaarheid. Anti-oxydanten beschermen tegen aantasting door zuurstof in de lucht, waardoor smaakbederf en kleurverandering wordt tegengegaan. Ze komen voor in vlees, sauzen en koekjes. Antischuimmiddelen voorkomen dat een product gaat schuimen tijdens de bereiding, zoals in soep en ananassap. Glansmiddelen geven een glanzend laagje aam bijvoorbeeld fruit, chocolade of koffiebonen. Voedingszuren zijn zuren die gebruikt worden voor de toevoeging van zuur in levensmiddelen en vergroten de zure smaakt. Ze zitten onder andere in vruchtensappen, voorverpakt fruit en zuivelproducten.

Dagelijks aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)

E-nummers of additieven worden uitgebreid door de EFSA onderzocht. In de warenwet staat duidelijk omschreven in welke producten een additief of toevoeging gebruikt mag worden en wat er maximaal mag worden toegevoegd. Er wordt voor elk E-nummer een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld. Dit is de gemiddelde hoeveelheid van een stof die je elke dag gedurende je hele leven via voeding binnen mag krijgen zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid. De ADI wordt meestal vastgesteld op basis van dierproeven. Als het E-nummer eenmaal is toegelaten, houdt de EFSA een nieuw onderzoek bij om na te gaan of dit een ander licht werpt op de veiligheid van het E-nummer.
Enkele E-nummers nader toegelicht

E210 (benzoëzuur)
Dit wordt gebruikt in salades en frisdrank. Het is een conserveermiddel wat in een groot aantal zure of lichtzure producten voorkomt vaak in combinatie met vitamine C. 

E120 (karmijn of cochenille)
Dit geeft een rode kleur geeft aan onder andere roze koeken, drinkyoghurts en rode M&M’s. Hier zijn in voedingsmiddelen geen bijwerkingen van bekend. Dit E-nummer wordt ook verwerkt in cosmetica kan dit een branderig gevoel of jeuk veroorzaken. Dit kan worden vervangen door bietenrood (E162). Dit is een natuurlijke rode kleurstof. 

E 951 (aspartaam)
Dit wordt als zoetmiddel in snoep en frisdranken wordt gebruikt. Aspartaam wordt in ons lichaam omgezet in de aminozuren fenylalanine en asparaginezuur. Deze stoffen zijn bekend voor het lichaam en kunnen dus goed verwerkt worden. Toch vermijden velen aspartaam, omdat er verhoogde kans zou zijn op het krijgen van kanker, echter heeft onderzoek van de EFSA dat nooit bewezen. 

Hyperactiviteit
Of het binnenkrijgen van additieven hyperactiviteit vergroot is niet zeker. Onderzoek heeft dit niet uitgewezen. Wellicht dat het gebruik van suiker meer hyperactiviteit teweegbrengt dan het binnenkrijgen van E-nummers.

Veilig?
Je drinkt elke dag wel een glaasje vruchtensap, of eet een plakje vleeswaar of kaas op je brood. Additieven of E-nummers zitten in veel meer producten dan je verwacht. Ons advies is om gevarieerd te eten en zo min mogelijk bewerkte producten te nuttigen uit pakjes en zakjes. Een andere tip is om je vlees of vis bij een speciaalzaak te kopen. En vergeet niet dat additieven uitgebreid
worden onderzocht voordat ze mogen worden toegevoegd.

Kijk voor de complete lijst van E-nummers op de website van het voedingscentrum: 
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx 

Heb je vragen over E-nummers? Bel of e-mail ons gerust.

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Ook interessant om te lezen

Afslankproducten

Afslankproducten

Het streven naar een gezond gewicht en een fit lichaam is voor velen een belangrijk doel. In de zoektocht naar effectieve afslankmethoden komen we talloze

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *