Gezond koken met een verspakket

Geschreven door: Berdien van Wezel

omslag blog 30 nov 2020

In de praktijk horen we het regelmatig: “Gezond en vers koken kost me te veel tijd”. Verse gerechten bestaan vaak uit meerdere ingrediënten, wat voor veel verschillende boodschappen kan zorgen. Een makkelijke (maar minder gezonde oplossing) is een kant-en-klaarmaaltijd. U kunt zich voorstellen dat wij, als diëtisten, geen fan zijn van deze producten, aangezien ze veel zout, suiker en verzadigd vet bevatten. Daarnaast bevatten kant-en-klare maaltijden te weinig groente, terwijl we onze vitaminen, mineralen en vezels hard nodig hebben!  

Vandaar het onderwerp van deze blog: een makkelijke en gezonde oplossing, namelijk het verspakket. U ziet ze voorbij komen in allerlei soorten en maten: van de verspakketten bij de Jumbo en de Lidl tot thuisbezorgde maaltijdboxen van Hello Fresh en Marley Spoon. 

Een gezonde keuze maken kan lastig zijn, zeker als er zoveel is om uit te kiezen! Vandaar dat wij een aantal tips hebben opgesteld voor het kiezen van een verspakket of maaltijdbox, om een verse en gezonde maaltijd op tafel te kunnen zetten. 

De belangrijkste tip: Let goed op het etiket! Daar staat alle informatie. Veel voedingswaarden staan ook vermeld op de website van de winkel.

  • Het aantal kilocalorieën per portie is een mooi voorbeeld. Veel recepten van Hello Fresh en Marley Spoon bevatten behoorlijk veel energie, tot wel bijna 1000 kilocalorieën per portie. Wilt u afvallen of op een gezond gewicht blijven? Kies dan voor de balansdag van Hello Fresh, met maximaal 650 kilocalorieën of voor koolhydraatarme recepten. U kunt er ook voor kiezen om een deel van de koolhydraten uit het recept weg te laten.
  • Kies niet voor verspakketten waar veel vette producten in zitten, zoals room, kaas, bladerdeeg of spekjes. Dit zorgt niet alleen voor meer (verzadigd) vet, maar ook voor meer kilocalorieën. 
  • Groente is ontzettend belangrijk voor veel functies in het lichaam, doordat ze veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels bevatten. Het advies van het Voedingscentrum is om per dag 250 gram groente te eten. In veel verspakketten zit te weinig groenten. Let dus goed op de hoeveelheid groenten of voeg extra groenten toe aan het recept.

pexels wendy wei 1656666

  • Voedingsvezels dragen onder andere bij aan een gezonde spijsvertering en geven je een vol gevoel. Kies daarom voor groenten, aardappelen, peulvruchten en volkorenproducten. Verspakketten daarentegen bevatten vaak geen volkorenproducten of peulvruchten. 
  • Let goed op de producten die u zelf nog moet toevoegen aan het verspakket. Als er nog eens 500 gram vlees toegevoegd moet worden of een paar honderd gram kaas, bevat het recept veel meer kilocalorieën en verzadigd vet dan op het eerste gezicht zou lijken. Een portie vlees van 100 gram per persoon is meer dan genoeg. Kies af en toe ook eens voor vegetarisch! Goed voor mens, dier en milieu!
  • Een laatste tip: let goed op de hoeveelheid zout per portie. Voor volwassenen geldt het advies om maximaal 6 gram zout per dag te eten om de nieren niet te overbelasten en de bloeddruk laag te houden. 

Recepten tips

TIP 1: 
Marley Spoon: Salade met gegrilde kip, geroosterde wintergroenten en dragon

marley spoon blog 16 11


587 kilocalorieën
29,6 gram vet
41,3 gram eiwit
35,1 gram koolhydraten

TIP 2:
Hello Fresh: Wokschotel met broccoli en biefstukpuntjes

hello fresh blo 16 11

518 kilocalorieën
19,0 gram vet
50,0 gram koolhydraten
9,0 gram vezels
33,0 gram eiwitten
2,0 gram zout

TIP 3:
Albert Heijn: Griekse Moussaka

albert heijn blog 16 11


Kies voor halfvolle melk, mager rundergehakt en geraspte 30+ kaas
376 kilocalorieën
20,0 gram vet
20,0 gram koolhydraten
6,0 gram vezels
26,0 gram eiwitten
1,6 gram zout

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

 

Ook interessant om te lezen

Afbeelding1

Kokosvet: feiten en fabels

Kokosolie, ook bekend als kokosvet, heeft de laatste jaren een enorme populariteit gekregen als zogenaamd superfood. Er wordt beweerd dat het goed is tegen hart-

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *