Gezond tafelen met kerst. Hoe dan?!

Geschreven door: Tanisha Pahladsingh

Afbeelding1
Gezond tafelen met kerst. Hoe dan?!    
De decembermaand is weer aangebroken. De maand van gezellig samen zijn, denken aan degenen die het moeilijk hebben en van het genieten van en met je geliefden. En vanzelfsprekend is december dé maand van de heerlijke kerstdiners en borrels. En natuurlijk is dat erg lekker, maar als je bezig bent met afvallen, kan dat echt een uitdaging zijn. Hoe kan je er toch voor zorgen dat je verantwoord eet en drinkt en daarbij ook let op je gewicht?!

Wij van Gezond Leven Diëtisten wisten daar wel raad mee en hebben om die reden speciaal voor jou een gezond kerstmenu samengesteld! Wij willen namelijk dat je kunt genieten, maar ook lekker in je vel de feestdagen doorkomt! 

We wensen je namens het Team van Gezond Leven Diëtisten alvast een fijne kerst en een gelukkig en vooral gezond 2022!  

Voorgerecht
Kip tonnato met cherrytomaatjes 

Ingrediënten (voor 4 personen)
6 el basilicum
185 gram tonijn in water, uitgelekt
2 el mayonaise
250 gram cherry tomaten
2 el kappertjes (kapperappels)
2 el olijfolie
250 gram fricandeau (broodbeleg)
 
Bereiding
Haal de basilicum van de takjes. Pureer in een blender de tonijn met de mayonaise en de helft van de basilicum tot een gladde puree. Voeg 2 eetlepels vocht van de kappertjes toe en breng op smaak met peper en zout. Zorg dat het een mooie dikke saus is. Voeg eventueel een beetje water toe. Snij de tomaten in kwarten en scheur de basilicum in stukjes. Schep in een kom de tomaten, basilicum, olie en de kappertjes om. Voeg naar smaak peper en zout toe.
 
Leg op een langwerpig bord de plakken fricandeau. Schep de tonijnsaus er in een lange streep overheen. Verdeel het tomatenmengsel over de saus.
 
Voedingswaarde
230 calorieën, 3 gram koolhydraten en 26 gram eiwit per portie.
 

Hoofdgerecht
Italiaanse gnocchi met bolognese saus en Parmezaanse kaas
Geserveerd met ciabatta
 
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 ciabatta (voorgebakken)
250 g champignons (liefst zo groot mogelijk)
2 uien
1 aubergine (200g)
400 g Heinz Pasta Sauce Bolognese uit pot
400 g gnocchi di patate (ongekookt)
20 g Parmezaanse kaas (koop de kaas aan 1 stuk)
veldsla of rucola
 
Bereiding
Verwarm de oven voor, volgens de temperatuur die staat aangegeven op de verpakking van de ciabatta. Besprenkel de ciabatta met water en bak deze af in de oven volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snij de champignons in plakken en de ui in halve ringen. Bak de champignons en ui ringen aan in een bakpan met antiaanbaklaag zonder toevoeging van vet en laat het vocht in de
pan wat verdampen. Snij de aubergine in blokjes en bak even mee met de groenten. Voeg de bolognese saus toe en breng eventueel op smaak met zout en peper. Kook de gnocchi volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking en giet daarna af. Roer de bolognese saus door de gnocchi. Rasp intussen de Parmezaanse kaas fijn. Verdeel de Italiaanse gnocchi bolognese over de borden enbestrooi met de Parmezaanse kaas. Serveer een pluk veldsla of rucola bovenop de gnocchi. Snij de ciabatta (een beetje schuin) in plakken van ongeveer 1 cm en serveer per persoon 1 plak (20 gram) ciabatta. Zet eventueel wat extra sla op tafel voor bij de Italiaanse gnocchi met bolognese saus.
Voedingswaarde
 519 calorieën
 (Tip: kies bij voorkeur voor een 30+ Parmezaanse kaas zoals Grana Padano 32+. Zonder ciabatta
levert dit recept maar 459 calorieën per persoon)
 

Dessert
Koolhydraatarme cakejes
 
Ingrediënten  (voor 4 personen)
100 gram amandelmeel
40 gram cacaopoeder
½ theelepel bakpoeder
3 eieren
120 gram boter
Zoetstof naar keuze bijvoorbeeld stevia
Mespuntje zout
 
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.
 
Meng in een kom de amandelmeel, cacaopoeder, bakpoeder en het zout. Voeg de eieren toe.
Verwarm ondertussen de boter in een pannetje en voeg deze als het is gesmolten toe aan deeg en vermeng het goed.
 
Vet een bakblik of muffinbakvorm in en verdeel het mengsel. Let op: het deeg gaat reizen.
 
Bak de cake/muffins 30 minuten in de oven. Prik er met een sateprikker in om te controleren of ze gaar zijn. Indien er geen deeg meer aan de prikker zit zijn ze klaar.
 
 
Voedingswaarde
403 calorieën, 4 gram koolhydraten en 11 gram eiwit per portie.

Ook interessant om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.