Gezondere keuzes door Mindful eten?

Geschreven door: Elenna de Roode

mindful vrouw

Om af te vallen moet je minder calorieën binnen krijgen dan je verbruikt. Dit doe je door balans te vinden tussen energie-inname en energie – verbruik in de vorm van bewegen. Toch is dit voor veel mensen een uitdaging. Iedereen weet dat het niet verstandig is om een zak chips, een pak koekjes, of een reep chocola op te eten. Maar het overkomt bijna iedereen.

Hoe voorkom je dit?

Tip 1: Sta even stil.

De hele dag door zijn we druk bezig. Met werk, de kinderen, hobby’s en andere taken. Maar neem eens de tijd om even ‘stil te staan’ in het moment. Dit doe je door even rustig te gaan zitten of staan. Adem diep in. Adem die uit. Focus je alleen maar op je ademhaling. Herhaal dit enkele keren. Ga vervolgens met je aandacht naar je lichaam en stel jezelf de vragen: 

Hoe voel ik me?

Gaat het goed met me?

Heb ik ergens behoefte aan?

Misschien besluit je na deze break dat het goed met je gaat, en kan je met nieuwe energie weer verder met waar je mee bezig bent. Of misschien voel je dat het juist beter voor je is om even een frisse neus te halen of een glas water te drinken.

 Je zult  merken als je enkele keren per dag zo’n kleine break neemt, je met meer energie alle taken kunt doen. Je voelt beter welke behoeftes je hebt. Je zult beter voor jezelf zorgen en waarschijnlijk ook gezondere keuzes gaan maken.

Tip 2: Waarom wil ik eten?

Voordat je iets gaat eten. Of dit nu een hoofdmaaltijd, een snackje of een traktatie is, vraag je af hoe het komt dat je dit nu wilt eten.

Heb je daadwerkelijk échte honger (maaghonger), of heb je eigenlijk behoefte aan iets anders? Misschien ben je gewoon heel erg moe, of heb je te weinig gedronken.

Wist je dat er meerdere soorten honger zijn? In de Mindful-Eten workshop worden 7 soorten honger besproken.

Door te beseffen welke soorten honger er zijn, te analyseren waar je lichaam daadwerkelijk behoefte aan heeft, kun je bewustere keuzes maken en zul je meer grip krijgen op je eetpatroon.

Tip 3: Kies bewust!

Veel keuzes maak je uit gewoonte. Als iemand je iets lekkers aanbied, zeg je automatisch ‘ja’. Maar waarom neem je niet even de tijd om stil te staan en jezelf af te vragen of je dit écht wilt.

Een voorbeeld; 

Scenario 1: Stel je bent op kantoor. Voor de zoveelste keer deze maand wordt er weer getrakteerd. Het is een kant en klaar Appeltaartje van een supermarkt keten.

Sta even stil. Wil je dit echt eten? Is dit de moeite waard?

Scenario 2: Je bent op de verjaardag van een lieve vriend(in). Er is een heerlijke zelfgemaakte appeltaart. De taart is met liefde gebakken en ruikt ongelofelijk lekker.

Sta even stil. Wil je dit echt eten? Is dit de moeite waard?

Waarschijnlijk zal je de appeltaart van scenario 1 laten staan terwijl je wel voor de appeltaart in scenario 2 kiest.

Neem dus de tijd om af en toe stil te staan. Te luisteren naar je lichaam. En jezelf af te vragen, wat je daadwerkelijk nodig hebt. Je zult dan niet meer onbewust ongezonde dingen kiezen, maar bewust gaan genieten!

Wil je meer weten over welke soorten honger er zijn? En wil je meer grip op je eetgedrag?
Kom naar de eerstvolgende Mindful-Eten workshop! 

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Ook interessant om te lezen

Afbeelding1

Kokosvet: feiten en fabels

Kokosolie, ook bekend als kokosvet, heeft de laatste jaren een enorme populariteit gekregen als zogenaamd superfood. Er wordt beweerd dat het goed is tegen hart-

Lees verder »

Eén reactie

  1. Kreeg deze tip zo’n 3 weken geleden en het werkt echt! gewoon even de tijd nemen en goed nadenken is dit het me waard om me in de sportschool in het zweet te werken en het antwoord is vaker bewust nee dan ja inmiddels maar voelt giga goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *