Slaaptekort heeft een negatief effect op het lichaam. Waarom?

Geschreven door: Berdien van Wezel

vrouw slaaptekort

Eén van de pijlers van de Schijf van Gezondheid is slaap. Waarom heeft een slaaptekort een negatieve invloed op het lichaam? En hoe verbeter je je slaapkwaliteit?

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een slaaptekort een negatief effect heeft op het lichaam en de kans vergroot op obesitas en diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) (bron). Door te weinig slaap raken de honger- en verzadigingshormonen verstoord. Hierdoor krijg je extra honger gedurende dag. Je eet dus makkelijker een te grote portie en snackt meer tussendoor. Deze effecten ontstaan al bij minder dan 6 uur slaap per nacht (bron).

Bij welke cliënten zien wij dit?

Bijvoorbeeld bij ouders met een jong gezin. Ze moeten vaak ‘nachts opstaan om de baby eten te geven of om een kind te troosten. Hierdoor raakt de slaap steeds verstoord. Ook zijn de nachten vaak korter omdat jonge kinderen vaak vroeg wakker zijn.
Ook bij cliënten die nachtdiensten draaien, zoals in ziekenhuizen of bij de politie. Door de wisselende diensten is het lastiger een goed slaapritme aan te wenden.
Maar denk ook eens aan cliënten die niet goed in slaap komen omdat ze zich veel zorgen maken, cliënten die snurken (apneu) of vaak wakker worden door omgevingsgeluiden, ondernemers die tot ’s avonds laat achter hun laptop zitten te werken.

Er zijn dus verschillende factoren die de hoeveelheid en de kwaliteit van slaap beïnvloeden. Reden voor ons om dit te bespreken tijdens de consulten.
Soms kan je niet de omstandigheden veranderen, maar kan je wel je kwaliteit van slapen verbeteren. Wat zijn enkele van de adviezen die wij onze cliënten geven?

Ga op tijd naar bed

Ja dit is natuurlijk ‘een open deur’. Maar zo simpel is het wel. Hoe laat moet je morgenochtend op staan? Hoeveel uur slaap heb je nodig? Streef naar 7-8 uur per nacht. De uren voor 12:00 uur ‘s nachts zijn uiterst belangrijk. Sommige mensen hebben meer dan 7-8 uur per slaap per nacht nodig. Ga je op tijd klaar maken om naar bed te gaan. Vermijd beeldschermen voor het slapen gaan omdat die het in slaap vallen moeilijker maken. Lees liever een boek of een tijdschrift. Pas op met cafeïne-houdende dranken zoals koffie, thee, energy drankjes en cola. Deze zorgen ervoor dat je minder makkelijk in slaap valt.

Maak je hoofd leeg

Soms zit je hoofd nog zo vol van wat er die dag is gebeurd en wat je nog moet doen. Schrijf alles in een dagboekje en maak een to-do lijstje voor de volgende dag. Doe een ademhalingsoefening om tot rust te komen. Dit zal je helpen makkelijker in slaap te komen.


Verbeter je slaapkwaliteit

Wat zorgt er voor dat je vaak wakker word? Kan je hier wat aan veranderen? Kan je misschien met oordopjes slapen omdat je partner snurkt? Of snurk je zelf? Wellicht kan je dit eens bespreken met de huisarts. Probeer niet te veel meer te drinken na het diner als het je blaas is die je s ’nachts wekt. Zorg voor een schone, donkere en koele slaapkamer.

Hoeveel uur per nacht slaap jij? Heb jij nog tips voor een optimale nachtrust? Laat het ons weten in de comments!

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *