Is frituren in de airfryer gezonder?

Geschreven door: Tarah Luisman

015c34f4 71ff 1609 18d8 878e37c3ae0c

Hij is inmiddels in veel keukens terug te vinden, de airfryer. Het woord zegt het eigenlijk al; een hete lucht friteuse. Dat betekent dat je kunt frituren, bakken, grillen en braden met de hete lucht die in de pan wordt rond geblazen. In tegenstelling tot wanneer je gebruik maakt van een frituurpan of de oven, hoef je bij het bereiden in de airfryer weinig tot geen olie te gebruiken.

Maar is het gebruik maken van de airfryer nou daadwerkelijk gezonder?
Dit hangt af voornamelijk af van welk product of gerecht je erin doet. Er zijn online talloze recepten te vinden voor de airfryer maar in principe kunnen alle (airfryer) frituur- en ovenproducten, aardappels, groenten, vlees, gevogelte, vis, cake, muffins, taart, quiche en broodjes de airfryer in. Maar let hierbij wel goed op! Stop je een portie bitterballen in de airfryer, dan is het product zelf (in dit geval de bitterballen) nog steeds ongezond. De bereidingswijze is daarentegen wel minder slecht omdat je minder/geen (frituur)vet gebruikt, waardoor de calorie-inname waarschijnlijk lager is maar het maakt het ongezonde product niet minder ongezond. Doe je nou bijvoorbeeld allerlei groenten in de airfryer, dan kies je al voor een gezond gerecht en let je hierbij op de hoeveelheid olie, is de bereidingswijze ook nog eens gezond(er) en houdt je dus een gezond gerecht extra gezond.

Door het bereiden van eten gaan er altijd wel wat vitamines en mineralen verloren. Maar door te kiezen voor bijvoorbeeld aardappels in de airfryer te doen, gaan er minder vitamines verloren dan ze in de airfryer of oven te bereiden. Wel kan er acrylamide ontstaan. Een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals frietjes, worden verhit boven 120 graden. Een hoge inname hiervan kan mogelijk schadelijk zijn. Maar als je bij de bereiding in de airfryer een lage temperatuur gebruikt, zal er ook minder acrylamide gevormd worden.

Kortom; het bereiden van eten in de airfryer kan gezonder zijn dan bijvoorbeeld frituren, mits je wel kiest voor gezonde producten.

Hierbij nog vier tips om zo gezond mogelijk te eten uit een airfryer:

1. Kies voor gezonde producten, bijvoorbeeld producten die in de Schijf van Vijf staan.
2. Voeg slechts een beetje vloeibaar of zacht bereidingsvet zoals olijfolie toe, maximaal één eetlepel per persoon.
3. Beperk de hoeveelheid acrylamide door te zorgen dat de temperatuur op maximaal 180 graden staat ingesteld en je voorkomt dat je product niet te donker/bruin wordt.
4. Zet de airfryer bij gebruik onder de afzuigkap aangezien er fijnstof vrij komt.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *