Kruidnootjes en afvallen, kan het?!

Geschreven door: Elenna de Roode

Strooigoed 02 vierkant

‘Jij eet vast geen kruidnootjes!’

Deze uitspraak hoor ik regelmatig van mijn cliënten. Maar natuurlijk eet ik wel kruidnootjes! En ook mijn cliënten die bezig zijn met afvallen mogen van mij kruidnootjes eten.


‘Maar daar zit toch te veel suiker in?’

Dat klopt! Kruidnootjes zijn een soort minikoekjes gemaakt van suiker, witte bloem, vet en wat hulpstoffen. Ze bevatten aardig wat snelle suikers en verzadigde vetten, en weinig vitamines, mineralen of vezels.


‘Waarom mag ik dan toch die kruidnootjes eten?’

Omdat toestaan beter is dan verbieden. Als jij gek bent op kruidnootjes, maar jezelf een verbod oplegt, dan wil je ze juist nog meer. Dagenlang lukt het je om ze te negeren, en dan opeens, koop je toch 2 zakken die je vervolgens allemaal in één keer opeet. Je bent misselijk, opgeblazen en voelt je schuldig. Je hebt een eetbui gehad. Je neemt je voor nóóit meer een kruidnootje te eten. Weer lukt het je om een paar dagen of weken geen kruidnootje te eten, totdat het weer gebeurt. Zie je de vicieuze cirkel?

Wat een betere aanpak is, is om ze jezelf wel kruidnootjes toe te staan, maar dan kleine beetjes.

GLD kruidnootjes hand

Probeer eens de volgende tips toe te passen:

  1. Haal een niet al te grote zak in huis.
  2. Koop kruidnootjes van een goede kwaliteit, bijvoorbeeld van de bakker. Die zijn ze extra lekker.
  3. Er liggen al kruidnootjes in de schappen vanaf de zomervakantie, maar haal ze pas in huis als de Sint in het land is.
  4. Neem elke dag een handje. Als je er een dagje niet aan denkt of geen trek in hebt dan hoef je het niet te nemen.
  5. Ga er echt even voor zitten. Neem er een lekker kopje koffie of thee bij. Dit is even een geniet-momentje. Geniet van elke hap. Eet rustig en kauw goed. Probeer al je zintuigen erbij te betrekken.
  6. Als je meer wilt dan zeg je ‘nee, de rest is voor morgen. Morgen mag ik ook gewoon weer een handje. Het hoeft niet vandaag allemaal op’.

Ik weet zeker dat als je deze tips toepast, het je gaat lukken om te genieten van kruidnootjes, zonder schuldgevoel, en mét het behalen van je doelen!


Maar ga ik niet ontzettend aankomen als ik elke dag kruidnootjes eet?

Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt dan zal je gewicht toenemen. Dus als je ervoor zorgt dat de kruidnootjes in je calorieën budget passen, dan is er niks aan de hand. Het aantal kcal in een handje kruidnootjes valt reuze mee.

Een handje kruidnootjes = 7-8 kruidnootjes (20 gr) = 88 kcal.

1 2

Ter vergelijking:

1 appel =76 kcal
1 liga evergreen =73 kcal
1 latte macchiato = 115 kcal
1 banaan = 153 kcal
1 handje noten = 160 kcal

Zorg dus dat de rest van je eetpatroon gezond, gematigd en gevarieerd is. Dan heb je echt ruimte over voor die kruidnootjes. En hoewel dit artikel over kruidnootjes gaat kunnen we hetzelfde adviseren over pepernoten, taai taai, kerstkransjes, oliebollen, etc.

Dus, kies iets uit wat je écht de moeite waard vindt. Neem een kleine portie. Geniet van elke hap of slok. Neem er de tijd voor en creëer een geniet-momentje en bewaar de restjes voor een ander moment. Het hoeft niet allemaal in één keer op.

Geniet ervan!

Sidenote: Dit artikel is geschreven voor mensen die medisch gezond zijn, geen speciaal dieet volgen, maar wel op hun gewicht letten of willen afvallen. Het kan natuurlijk zijn dat voor jou specifieke adviezen gelden. Bijvoorbeeld omdat je diabetes hebt, het fodmap-dieet volgt of juist moet aankomen. Als je graag advies wilt over hoe jij het beste kan omgaan met de feestdagen, maak dan een afspraak met één van onze diëtisten voor een op maat gemaakt advies.

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Ook interessant om te lezen

Afbeelding1

Kokosvet: feiten en fabels

Kokosolie, ook bekend als kokosvet, heeft de laatste jaren een enorme populariteit gekregen als zogenaamd superfood. Er wordt beweerd dat het goed is tegen hart-

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *