Brood, een voedingsmiddel dat al eeuwenlang door veel mensen iedere dag wordt gegeten. Maar hoe zit het eigenlijk met de algemene opvatting dat donkerder brood gezonder is? Is een bruine boterham echt voedzamer dan een witte? Laten we deze kwestie eens nader bekijken.
Je kunt er niet blind vanuit gaan dat dit echt zo is. De kleur van het brood zegt namelijk niet zoveel over de voedingswaarde van het product. Vroeger kon je er vanuit gaan dat een bruinbrood een gezondere keuze is dan een witbrood. Het ezelsbruggetje ging als volgt: hoe donkerder het brood, des te meer voedingsvezels het bevat, dus hoe gezonder. Deze denkwijze passen mensen nog steeds toe, maar dit ezelsbruggetje gaat vandaag de dag niet meer op. Dit komt omdat de kleur niets zegt over de gezondheid van het brood. De donkere broden worden kunstmatig gekleurd met gebrande mout of zelfs cacaopoeder, om ons te doen geloven dat ze gezond zijn.
Waarom is volkorenbrood gezonder dan witbrood?
Brood wordt gemaakt van graan. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt, dit wordt bloem genoemd. Voor volkoren tarwemeel wordt de hele graankorrel vermalen. Het gebruik van de naam ‘volkorenbrood’ is wettelijk vastgelegd. Brood mag alleen zo genoemd worden wanneer volkorenmeel het voornaamste meelbestanddeel is en als je de zemelen ziet zitten met het blote oog. Dus door goed de verpakking te lezen, kun je niet misleid worden. Kijk dus goed naar de basis van het brood op de ingrediëntenlijst: is het bloem, meel of volkorenmeel?
Waarom is volkorenbrood gezond?
Volkorenbrood zit boordevol essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Een van de belangrijkste redenen waarom volkorenbrood als gezond wordt beschouwd, is vanwege het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde darmfunctie, het verlagen van cholesterolgehaltes en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Donkerbruin brood heeft ook vaak een lagere glycemische index (GI) dan wit brood, wat gunstig is voor het voorkomen van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel.
Kortom, kunnen we stellen dat donkerbruin brood, vooral op basis van volkorenmeel, een gezonde keuze is binnen een uitgebalanceerd dieet. Maar wees altijd alert op de ingrediënten en kies bij voorkeur voor volkorenvarianten om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van je dagelijkse boterham. Bij twijfel, vraag het de bakker of bekijk het etiket in de supermarkt. Gezond eten begint bij de juiste keuzes maken, ook als het om brood gaat.