Nazorg COVID-19 patiënten

Geschreven door: Lotty Koerse

pexels anna shvets 3786153

Trouw meldde dat naar schatting tot tachtig procent van de coronapatiënten die langdurig in het ziekenhuis zijn beademd, straks lijdt aan het zogenoemde Post-Intensive-Care-Syndroom (Pics).

PICS

Bij dit syndroom kan er sprake zijn van lichamelijke klachten (chronische pijn, spierzwakte), cognitieve klachten (geheugenverlies, concentratiestoornis) maar ook van psychische problemen als angst en depressies. Bijna 20 procent van de patiënten ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De coronapatiënten die op de ic zijn beademd zullen het na ontslag extra moeilijk hebben, omdat zij gemiddeld ouder zijn én langer op de ic hebben gelegen.

Behandelprotocol

Om te voorkomen dat deze patiëntengroep in een gat valt heeft Gezond Leven Diëtisten een behandelprotocol opgesteld, zodat we direct nazorg kunnen bieden. In 90% van de gevallen is er namelijk sprake van ondervoeding, waardoor het herstel wordt vertraagd en de kans op overlijden groter is (1). De diëtist is van groot belang in de behandeling hiervan. Optimale voeding (voldoende energie en eiwitten) en beweging is essentieel hierbij. De diëtist maakt een berekening van de voedingsbehoefte en schrijft zo nodig medische voeding voor. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat behandeling van de diëtist in combinatie met medische voeding bijdraagt aan het herstel van ondervoede patiënten (2, 3).

Samenwerkingspartners

Naast het behandelprotocol heeft Gezond Leven Diëtisten goede samenwerkingsverbanden met fysiotherapeuten, psychologen en huisartsen in de buurt. Samen zetten we de schouders eronder voor een goed herstel!

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Bronvermelding

  1. Halfens, R.J.G., Meijers, J.M.M., Meesterberends, E., Van Nie, N.C., Neyens, J.C.L., Rondas, A.L.M., Ami, Y., Schols, J.M.G.A. (2012). Ondervoeding. In: Rapportage resultaten. Landelijke prevalentiemeting zorgproblemen 2012. Maastricht, The Netherlands: Universiteit Maastricht, Onderzoeksinstituut Caphri, Department of Health Care and Nursing Sciences, pp. 67-82.
  2. Scholte, M. Lammers, L. Kok (2015) De waarde van diëtetiek bij ondervoede patiënten in het ziekenhuis 2015. Amsterdam
  3. Scholte, M. Lammers, L. Kok, C. Koopmans. (2014). Ondervoeding onderschat: De kosten van ondervoeding en het rendement van medische voeding 2014. Amsterdam

Ook interessant om te lezen

Vitamine D in voeding

Vitamine D

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in het behoud van onze gezondheid. Deze vetoplosbare vitamine helpt ons lichaam calcium op

Lees verder »
collageen 768x321

Collageen

Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt en een cruciale rol speelt in de structuur en elasticiteit van huid, botten, pezen,

Lees verder »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *