Pepermuntolie bij Prikkelbare-darmsyndroom, werkt het?

Geschreven door: Elenna de Roode

GLD prikkelbare darm 02

Pepermuntolie is afkomstig van de muntplant. Uit laboratoriumproeven is bekend dat pepermuntolie de darmspieren kan laten ontspannen en de pijnsignalen uit de buik kan verminderen.

Na onderzoek bij 190 patiënten bij het Maastricht UMC+ is gebleken dat pepermuntolie inderdaad buikpijn en fysiek ongemak in de buik kan verminderen.

Omdat pepermuntolie niet duur, zonder recept verkrijgbaar en veilig om te gebruiken is raden wij dit regelmatig aan bij cliënten met darmklachten zoals PDS. We merken bij ons in de praktijk dat veel cliënten een afname van klachten ervaren.

Het is echter geen wondermiddel want niet alle deelnemende patiënten bij het onderzoek in Maastricht merkte deze verbetering en sommige hadden last van bijwerkingen zoals maagzuur, oprispingen en buikkrampen.

Ons advies is dus om het uit te proberen en zelf te ontdekken of het voor jou werkt.

Vaak zijn er nog andere voedingsadviezen of supplementen die kunnen helpen de klachten te verminderen. Zo kan het Fodmap of tarwevrij-dieet al verlichting geven. Ook zetten we regelmatig enzymen of probiotica in om de darmen te ondersteunen. Welke adviezen voor jou kunnen werken is een kwestie van maatwerk en puzzelen. We raden je aan om nooit op eigen houtje voedingsmiddelen te mijden, eliminatiediëten te volgen of supplementen te nemen. Hiermee kan je juist je darmen nog meer uit balans brengen. Het is dus beter om een afspraak te maken met een gespecialiseerde diëtist die je hier goed bij kan begeleiden.

Elenna de RoodeElenna de Roode is senior diëtist en een echte specialist op het gebied van darmen. Klik hier om een afspraak in te plannen of voor meer informatie.

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Ook interessant om te lezen

2156513

Donker brood, gezond?

Brood, een voedingsmiddel dat al eeuwenlang door veel mensen iedere dag wordt gegeten. Maar hoe zit het eigenlijk met de algemene opvatting dat donkerder brood

Lees verder »
superfoods 259579721

Superfoods

Steeds meer mensen houden zich bezig met hun gezondheid en daarbij passende voeding. In de zoektocht naar het optimale dieet komt de term ‘superfoods’ ook

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *