Portiegrootte

Geschreven door: Lotty Koerse

hand fruit
Portiegrootte: Tegenwoordig ligt de supermarkt vol met voordeelverpakkingen. Het lijkt zelfs alsof niet alleen de verpakkingen maar ook de producten steeds groter worden. Daarnaast zijn porties in restaurants vaak veel groter dan nodig is. Als mensen een grotere portie voorgeschoteld krijgen eten ze vaak meer of gooien voedsel weg. Daarnaast zorgt het voor verwarring over wat een normale portiegrootte dan wel is. In onze praktijk krijgen we vaak de vraag wat de juiste portiegrootte is. Hoeveel noten zitten er in een ‘handje’? Hoeveel pasta schep ik op en wat is de juiste verhouding op het bord? Wij leggen het je uit.

Er zijn verschillende methodes om jouw ideale portiegrootte te bepalen. De makkelijkste methode is de handen-methode. Hiervoor heb je geen weegschaal of ander meetinstrument nodig. Voor pasta en rijst geldt: 1 vuist is genoeg. Spaghetti is daarbij de uitzondering. Als je met je duim en wijsvinger een rondje vormt ter grootte van een euro kun je de hoeveelheid spaghetti makkelijk afmeten. Kies bij voorkeur voor volkoren pasta of zilvervliesrijst.

vuist pasta

Aardappelen kun je ook met je vuist meten, schep zoveel aardappelen op als je vuist groot is.

vuist aardappel

Een dagelijkse portie fruit past in twee handen. Dit is ongeveer 200 gram.

hand fruit

Groenten: 1 vuist per maaltijd is voldoende. Op dagelijkse basis is dit 2 vuisten, maar meer mag altijd

vuist groenten

Omdat bladgroenten slinken neem je twee handen of meer

hand bladgroenten

Voor kaas geldt: snijd twee stukken ter grootte van je duim.

duimen kaas

Vlees en gevogelte: zo groot als je handpalm. Dit is ongeveer 100 gram.

hand vlees

Een portie niet vette vis zoals kabeljauw mag zo groot zijn als je hand inclusief je vingers.

hand vis

Een portie vette is even groot als een hand zonder vingers.

hand vette vis

Een handje noten per dag ziet er zo uit en weegt ongeveer 25 gram.

hand noten

Neem van chocolade niet meer dan een vinger lengte.

vinger chocolade

Naast portiegrootte is het ook belangrijk om te weten wat de juiste verhouding is op het bord met daarop bijvoorbeeld een warme maaltijd. Op onderstaande afbeelding zie je dat het bord voor de helft uit groenten, voor een kwart uit vis/gevogelte/vlees/vleesvervanger en voor een kwart uit past/rijst/aardappelen/brood bestaat.

unnamed

Al deze portiegroottes zijn voldoende voor een gemiddeld volwassen persoon. Als je een zwaar beroep hebt, duursporter of krachtsporter bent moet je meer koolhydraten en eiwitten eten. Wil je graag een voedingsadvies op maat? Neem dan contact met ons op.

Bron foto’s: Dailymail

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Ook interessant om te lezen

2156513

Donker brood, gezond?

Brood, een voedingsmiddel dat al eeuwenlang door veel mensen iedere dag wordt gegeten. Maar hoe zit het eigenlijk met de algemene opvatting dat donkerder brood

Lees verder »
superfoods 259579721

Superfoods

Steeds meer mensen houden zich bezig met hun gezondheid en daarbij passende voeding. In de zoektocht naar het optimale dieet komt de term ‘superfoods’ ook

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *