Saxenda, het middel tegen gewichtsverlies?

Geschreven door: Gezond Leven Dietisten

saxenda

In de voortdurende zoektocht naar effectieve oplossingen voor gewichtsverlies heeft Saxenda de aandacht getrokken als een veelbelovend medicijn. Oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2, heeft Saxenda ook populariteit gewonnen als een hulpmiddel bij gewichtsverlies. Laten we eens dieper ingaan op wat Saxenda is, waar het voor bedoeld is en welke voor- en nadelen eraan verbonden zijn.

 

Wat is Saxenda?

Saxenda is de merknaam voor liraglutide, een medicijn dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2. Het actieve bestanddeel, liraglutide, werkt door de bloedsuikerspiegel te reguleren. In de context van gewichtsverlies stimuleert Saxenda het gevoel van verzadiging en vertraagt het de spijsvertering, wat leidt tot verminderde calorie-inname en uiteindelijk gewichtsverlies.

 

Gebruik van Saxenda voor gewichtsverlies

Hoewel Saxenda oorspronkelijk niet was ontwikkeld als een afslankmiddel, heeft het de goedkeuring van de medische gemeenschap gekregen voor gebruik bij mensen met overgewicht of obesitas. Het medicijn dient 1 keer per dag te worden geïnjecteerd in de buik, dij of bovenarm en wordt meestal gebruikt als onderdeel van een algehele aanpak van gewichtsbeheersing, inclusief dieet en lichaamsbeweging.

 

Voordelen van Saxenda voor gewichtsverlies

1. Effectieve gewichtsvermindering: Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat Saxenda mensen kan helpen significant meer gewicht te verliezen in vergelijking met alleen dieet en lichaamsbeweging.

2. Regulering van bloedsuikerspiegel: Door zijn oorspronkelijke toepassing als diabetesmedicijn helpt Saxenda ook bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel.

3. Verhoogd gevoel van verzadiging: Saxenda vermindert hongergevoelens en vergroot het gevoel van verzadiging, waardoor mensen minder snel geneigd zijn te veel te eten.

 

Nadelen van Saxenda voor gewichtsverlies

1. Mogelijke bijwerkingen: Net als veel medicijnen kan Saxenda bijwerkingen veroorzaken, waaronder misselijkheid, braken en diarree.

2. Financiële overwegingen: Saxenda is mogelijk niet betaalbaar voor iedereen, aangezien het niet altijd volledig wordt gedekt door ziektekostenverzekeringen.

3. Noodzaak van voortdurend gebruik: Gewichtsverlies met Saxenda vereist voortdurend gebruik van het medicijn. Stoppen kan leiden tot het terugkeren van verloren gewicht.

4. In aanmerking komen: Mensen met een BMI boven de 40 of boven de 35 met een  bijkomende ziekte, komen in aanmerking voor een vergoeding van het medicijn. Daarnaast is er vergoeding voor een beperkte groep onder bepaalde voorwaarde. Deze voorwaarden gelden voor volwassen met ernstig overgewicht die: al minstens een jaar hebben deelgenomen aan een GLI (gecombineerde leefstijl interventie), een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben dat samenhangt met hun gewicht, geen diabetes mellitus 2 hebben en/of (nog) niet in aanmerking komen voor operaties zoals een maagverkleining

 

Kortom, biedt Saxenda een veelbelovende aanpak voor gewichtsverlies, niet alleen voor mensen met diabetes type 2, maar ook voor degenen die worstelen met overgewicht of obesitas. Het medicijn heeft echter zowel voor- als nadelen, en het is essentieel om met een zorgverlener te overleggen alvorens het te gebruiken. Gewichtsbeheersing blijft een complexe en individuele reis, en Saxenda is slechts één van de vele beschikbare opties. Het vinden van een evenwichtige leefstijl met een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en medisch advies van een diëtist bijvoorbeeld, is vaak de sleutel tot blijvend succes op het gebied van gewichtsverlies.

Ook interessant om te lezen

Afslankproducten

Afslankproducten

Het streven naar een gezond gewicht en een fit lichaam is voor velen een belangrijk doel. In de zoektocht naar effectieve afslankmethoden komen we talloze

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *