Steeds meer mensen kiezen vaker voor plantaardige producten. Koemelk wordt vervangen door amandelmelk, yoghurt van koemelk door soja yoghurt en boter door plantaardige olie. Sommigen besluiten helemaal veganistisch te eten.
Wat is het verschil tussen veganistisch en vegetarisch?
Vegetariërs eten geen vlees en vis maar bijvoorbeeld wel andere dierlijke producten zoals eieren, yoghurt en melk. Veganisten vermijden alles wat is gemaakt van of door dieren. Dus behalve vlees en vis eten zij ook geen eieren, melkproducten en honing. Vaak kopen ze ook geen kleding met bont en leer. Dit betekent dat ze veel vaker voor plantaardig kiezen.
Waarom veganistisch of vegetarisch?
Er zijn meerdere redenen om vaker of helemaal voor veganistisch of vegetarisch te kiezen.
- Zoals uit het plaatje hiernaast blijkt, zijn dierlijke producten een veel grotere belasting voor het milieu. Dus door minder vlees en zuivel te gebruiken help je het milieu.
Bron: voedingscentrum.nl - Veel dieren hebben geen leuk leven gehad en worden veel te jong afgemaakt.Voor veel vegetariërs en veganisten is dit een belangrijke reden om geen dierlijke producten te gebruiken.
- Veel mensen voelen zich fitter en gezonder bij een plantaardige leefstijl.
Is het gezond?
Onbewerkt vlees staat wel in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit is een hoeveelheid van 500 gram per week.
In de praktijk zien we dat cliënten veel meer vlees consumeren.
We adviseren cliënten dan ook regelmatig om minder vlees te eten en dit te vervangen door peulvruchten, vleesvervangers of tofu.
Het is echter niet nodig om vlees te eten. Je kan nog steeds een volwaardig voedingspatroon hebben als je vegetarisch of veganistisch leeft.
Belangrijk is dat je let op het volgende:
Voldoende vitamine B1, B2 en B12
Voldoende ijzer
Voldoende calcium
Voldoende eiwitten
Kies dus voor vleesvervangers met voldoende B-vitamines en ijzer, zorg voor voldoende variatie en slik een goede multivitaminen.
Wil je weten of je voldoende van alles binnenkrijgt? Vul hier de eetmeter van het Voedingscentrum in.
Of klik hier voor een afspraak met ons en wij berekenen of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Daarnaast geven we je praktische adviezen om lekker en gezond te eten.
Hoe kan ik meer plantaardig voedsel eten
Maak kleine stapjes. Neem je huidige eetpatroon onder de loep. Welke veranderingen kun je toepassen?
Hieronder een paar voorbeelden:
Product | Vervangen door…. |
Koemelk | Sojamelk / soja drank Soja bevat hoogwaardige eiwitten. Andere plantaardige melkproducten zijn geen goed alternatief voor koemelk. Let op: sommige varianten bevatten toegevoegde suikers. |
Yoghurt of kwark | Plantaardige yoghurt of kwark bijvoorbeeld van het merk Alpro. Let op, kokosyoghurt bevat veel meer vet dus ook meer calorieën. Als je probeert af te vallen kan je beter voor soja yoghurt kiezen. |
Roomboter | Plantaardige oliën zoals arachideolie of olijfolie of plantaardige margarine uit een kuipje Let op, kokosolie heeft niet de voorkeur. Dit bevat veel verzadigde vetten. |
Vlees, Vis, eieren | Peulvruchten, tofu, tempé, vleesvervanger, noten |
Kaas, vleeswaren | Groentenspreads, hummus, notenpasta, vegetarische vleeswaren |
Whey poeder | Eiwitpoeder gemaakt van plantaardige bronnen. Wij zijn fan van het eiwitpoeder van Orange Fit. Dit is gemaakt van erwten. De smaak is heerlijk en het poeder lost goed op. Bekijk ons assortiment Orange Fit. |
Koeken met als ingrediënt melk of ei | Repen die alleen plantaardige ingrediënten gebruiken zoals Nak’d of ‘Trek. |
Tip: 11-17 maart is de week zonder vlees!
Doe jij ook mee?
Schrijf je in op weekzondervlees.nl en ontvang gratis tips en recepten!
We zijn benieuwd, wat zijn jou ervaringen?
Kies jij vaker voor plantaardige producten?
Of ben je zelf vegetariër of veganist?
Wat is voor jou de belangrijkste reden om voor deze leefstijl te kiezen?
Deel hieronder je ervaringen!
Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.