Verbeter jouw weerstand deze herfst met de 6 onderstaande tips!

Geschreven door: Tarah Luisman

GLD blog weerstand herfst 01

Hoe hoger je weerstand (immuunsysteem), hoe beter je je kan beschermen tegen ziekten en infecties. In de herfst en winter is het extra belangrijk om een goede weerstand op te bouwen omdat door het koudere klimaat, virussen langer kunnen overleven en zich makkelijker kunnen nestelen in je luchtwegen. Ook komen we minder buiten en zitten we sneller dichter op elkaar, in een gesloten ruimte waardoor virussen sneller overgedragen worden.

Symptomen van een verminderde weerstand zijn:

 • Vaak ziek(jes)
 • Vatbaar voor infecties
 • (Chronische) vermoeidheid
 • Algehele malaise
 • Voedselintoleranties of -allergieën
 • Darmklachten
 • Huidproblemen zoals netelroos, eczeem etc.
 • Slechte concentratie
 • Stemmingswisselingen
 • Spijsverteringsproblemen
 • Spier- en gewrichtspijnen
 • Hormonale klachten en angsten
 • Geheugenproblemen

Wil je jouw immuunsysteem een boost geven? Zorg dan dat je je zo veel mogelijk aan de onderstaande tips probeert te houden waarbij het belangrijk is hier elke dag aandacht aan te besteden.

 1. Zorg voor voldoende slaap en een goede slaapkwaliteit 
  Een goede nachtrust van minimaal zeven uur is essentieel. Dit hebben we nodig om uit te rusten en te herstellen.
  Tips om beter te slapen; houd zo veel mogelijk een vast ritme aan, zorg voor frisse lucht in de slaapkamer, zet apparaten uit (minstens een uur voor het slapen) en ontwijk opwekkende producten zoals koffie, chocola, frisdrank.

 2. Beweeg voldoende 
  Onze algehele gezondheid en dus ook onze weerstand is gebaat bij voldoende- en regelmatig bewegen. Zowel licht intensieve beweging als intensieve beweging is belangrijk.
  Tips om meer te bewegen; ga zo vaak mogelijk lopend/fietsend naar je bestemming, neem de trap ipv lift, loop een rondje tijdens pauze, parkeer de auto een straat verderop, stap een halte eerder uit bij het OV en ga samen met iemand wandelen/naar de sportschool.

 3. Krijg genoeg zonlicht door regelmatig naar buiten te gaan
  Voldoende vitamine D draagt bij aan een goede weerstand. Dit krijg je binnen via voeding en wordt door het lichaam aangemaakt door zonlicht. Daarom is het heel belangrijk om iedere dag naar buiten te gaan, ondanks dat in Nederland niet elke dag de zon schijnt.
  Wie moeten er in ieder geval extra vitamine D gebruiken? Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Val jij in een van deze categorieën? Kies dan voor Vitamine D van Orthica.

 4. Zorg voor voldoende ontspanning 
  Stress is een grote uitdaging in onze maatschappij waardoor bewust ontspanning opzoeken ook heel belangrijk is. Het liefst dagelijks.
  Tips om meer te ontspannen; ga elke dag een stukje wandelen, ga regelmatig naar de natuur, lees een boek, luister naar muziek, doe ademhalingsoefeningen en beoefen iets van yoga.

 5. Bewaak je gemoedstoestand en zorg voor een gezonde mindset
  Onze gemoedstoestand en mindset kunnen een krachtig effect hebben op onze algehele gezondheid. Wanneer je mentaal uit balans bent, heeft dat vaak direct weerslag op ons lichaam. Daarbij komt een groot deel van onze gemoedstoestand vanuit onze darmen, die op hun beurt ook een grote rol spelen bij ons immuunsysteem. Wil je jouw darmflora verbeteren? Probeer dan de probiotica van Orthica.

 6. Eet gezond en gevarieerd en drink voldoende
  Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon om je immuunsysteem optimaal te houden. Voedingsstoffen zoals knoflook, citrusfruit, paprika, gember en kurkuma kunnen je zelfs net een extra boost geven. Drink daarnaast dagelijks minimaal 2 liter vocht zoals water, thee en koffie zonder suiker.
  Tips om meer vocht binnen te krijgen; begin de dag met een groot glas lauw water, neem altijd een flesje met water mee voor onderweg en zet een kan water op tafel tijdens het werken.

GLD Tarah 800x800 1Tarah Luisman is diëtist en o.a. specialist op het gebied van leefstijl. Klik hier om een afspraak in te plannen of voor meer informatie.

 

 


GLD blog weerstand herfst 02

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Ook interessant om te lezen

2156513

Donker brood, gezond?

Brood, een voedingsmiddel dat al eeuwenlang door veel mensen iedere dag wordt gegeten. Maar hoe zit het eigenlijk met de algemene opvatting dat donkerder brood

Lees verder »
superfoods 259579721

Superfoods

Steeds meer mensen houden zich bezig met hun gezondheid en daarbij passende voeding. In de zoektocht naar het optimale dieet komt de term ‘superfoods’ ook

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *