Voeding en dementie

Geschreven door: Gezond Leven Dietisten

dementie en voeding

Dementie is een uitdagende aandoening die niet alleen de patiënt zelf, maar ook hun families en verzorgers beïnvloedt. Naast medische hulpmiddelen is een gezond dieet van cruciaal belang om de algehele gezondheid en het welzijn van mensen met dementie te ondersteunen. In deze blog kan je meer te weten komen over de rol van voeding en daarnaast bieden we praktische tips voor een optimaal voedingspatroon.

 

Voeding en hersengezondheid

Het verband tussen voeding en hersengezondheid is al langere tijd onderwerp van onderzoek. Het is van groot belang om voedingsmiddelen te selecteren die rijk zijn aan voedingsstoffen die de hersenfunctie ondersteunen. Omega-3 vetzuren, antioxidanten en vitamine B zijn bijzonder belangrijk. Denk hierbij aan vette vis, bessen, groene bladgroenten en volkoren producten.


Belang van hydratatie

Voldoende water drinken is niet alleen belangrijk voor het lichaam, maar ook voor de hersenen. Dehydratatie kan cognitieve functies verminderen, wat vooral problematisch is bij mensen met dementie. Bij dementie is het belangrijk dat je regelmatig kleine slokjes water, koffie of thee  drinkt gedurende de dag.

 

Aangepaste texturen en diëten

In latere stadia van dementie kunnen kauw- en slikproblemen ontstaan. Het aanpassen van texturen, zoals het serveren van gepureerd of zacht voedsel of vloeibare maaltijdvervangers, kan de eetervaring vergemakkelijken en zorgen voor voldoende voedingsinname.


Favoriete en vertrouwde voedingsmiddelen

Bij het samenstellen van maaltijden is het belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren van iemand met dementie. Het aanbieden van vertrouwde voedingsmiddelen en gerechten kunnen de eetlust bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan gerecht dat doet denken aan vroeger,  dit kan veel comfort bieden.

 

Eetomgeving

Creëer een rustige en aangename eetomgeving. Vermijd afleidingen zoals televisie en zorg voor voldoende tijd om te eten. Het handhaven van een regelmatig eetritme en het betrekken van iemand met dementie bij het bereidingsproces kan ook positieve resultaten opleveren.


Raadpleeg een diëtist

Elke persoon met dementie is uniek, en hun voedingsbehoeften kunnen variëren. Een diëtist kan een op maat gemaakt voedingsplan ontwikkelen dat past bij de individuele behoeften en omstandigheden.

Het is belangrijk op te merken dat deze suggesties algemeen zijn en dat overleg met medische professionals essentieel is. Voeding speelt een algehele rol in het bevorderen van het welzijn van mensen met dementie, en met de juiste aanpak kunnen we hun kwaliteit van leven verbeteren. Neem bij vragen over voeding bij dementie contact op met een diëtist. 

dementie en voeding

Ook interessant om te lezen

2156513

Donker brood, gezond?

Brood, een voedingsmiddel dat al eeuwenlang door veel mensen iedere dag wordt gegeten. Maar hoe zit het eigenlijk met de algemene opvatting dat donkerder brood

Lees verder »
superfoods 259579721

Superfoods

Steeds meer mensen houden zich bezig met hun gezondheid en daarbij passende voeding. In de zoektocht naar het optimale dieet komt de term ‘superfoods’ ook

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *