Elke vrouw krijgt te maken met de overgang. Bij de een verloopt de overgang ingrijpender dan bij de ander. De twee belangrijkste hormonen in de menstruatiecyclus van de vrouw zijn oestrogeen en progesteron. Tijdens de overgang daalt de oestrogeenproductie en de progesteronproductie geleidelijk. Hierdoor kun je dus last krijgen van: de bekende opvliegers, angstgevoelens, verminderde eetlust, gewichtstoename (wanneer je wel hetzelfde blijft eten als eerst oor de verandering dus van de hormonen), concentratiestoornissen en slaapproblemen.

Wat WEL eten en wat NIET te eten tijdens de overgang

Not to eat:

– Teveel koffie, cola en zwarte thee: dit is een trigger voor opvliegers en nachtzweten. Daarnaast werkt het slapeloosheid in de hand.

– Scherpe kruiden: zoals knoflook en rode pepers: van deze stoffen kunnen de vlammen je uitslaan, en wel in de vorm van een fikse opvlieger. Neem liever dille, basilicum en zongedroogde tomaten als smaakmakers.

– Suiker zoals koek, snoep en gebak: Het zorgt voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je hoofdpijn en migraine krijgen.

– Alcohol: met name sterke drank verwijdt de bloedvaten waardoor je sneller last krijgt van een opvlieger. Wees matig met wijn.

To eat/ do:

– Banaan: Dit heeft een positief effect op het gelukshormoon Serotonine. Ook granen,

pompoen, linzen, kwark, ei, dadels, pruimen, noten en pompoen en

zonnebloempitten. Je gaat je daarom beter voelen.

– Eet lijnzaad, peulvruchten en koolsoorten: deze bevatten isoflavinen.

In de darm gedragen ze zich als oestrogeen, waar je een tekort aan krijgt tijdens

de overgang.

– Beweeg voldoende: neem de trap in plaats van de lift, doe boodschappen op defiets in plaats van met de auto. En maak 2-3 x per week een flinke wandeling of ga naar de sportschool. Doe ook spierversterkende oefeningen.

Artikel in Trouw door Berdien van Wezel

Berdien van  Wezel: ‘Niet te veel koffie, cola, zwarte thee en alcohol. Door het caffeïne-gehalte kan dit invloed hebben op je slaappatroon en daardoor ook weer last hebben van meer nachtelijk zweten en vermoeidheid overdag. Maar drink wel genoeg, het is belangrijk om je vochtbalans op peil te houden door water en bijvoorbeeld groene thee te drinken.’ Klik hier om het gehele artikel te lezen!

Heeft een 50 plusser extra vitamines nodig? 

Vrouwen van boven de 50 jaar en mannen van boven de 70 krijgen het advies om extra vitamine D bij te slikken. Dit vermindert de kans op vallen en botbreuken.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Wanneer je een getinte of donkere huid hebt maakt je lichaam minder vitamine D uit zonlicht aan. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Verder kan een tekort aan vitamine D en calcium botontkalking veroorzaken en osteoporose, dat is botontkalking en ernstige vorm. Dit speelt vooral bij vrouwen na de overgang. Ook bij osteoporose heb je een grotere kans om een bot te breken. Neem daarom bij vrouwen vanaf 50 jaar en bij mannen vanaf 70 jaar extra vitamine D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *