Waarom afvallen en op gewicht blijven zo moeilijk is.

Geschreven door: Tanisha Pahladsingh

Blog l e1559072998238

Voor mensen met overgewicht is het vaak een uitdaging om af te vallen en
misschien nog wel een grotere uitdaging om het behaalde gewicht vast te houden.
Hoe komt dat nou eigenlijk?

Mensen met overgewicht hebben vaak een teveel aan lichaamsvet.
Dat lichaamsvet is eigenlijk een orgaan, net als het hart en de longen.
Dit orgaan produceert verschillende hormonen, waaronder leptine.

De werking van leptine is heel simpel: wanneer we eten wordt er lichaamsvet opgeslagen.
Onze vetcellen scheiden leptine uit, waardoor we stoppen met eten. De leptine geeft dus het
signaal aan de hersenen dat je ‘vol’ zit. Belangrijk om te weten is: meer lichaamsvet betekent ook een hogere leptine productie. Desondanks is het zo dat mensen met een hoog vetpercentage (dus ook met een hoge leptine productie)toch blijven eten. Hoe komt dat? Om deze vraag te
kunnen beantwoorden willen we eerst weten hoe leptine precies werkt.

Leptine reguleert onder andere je metabolisme (stofwisseling) en eetlust
  • Het laat de hersenen weten hoeveel vet er in je lichaam zit. Meer leptine – minder eetlust, minder leptine – meer eetlust
  • Het is een regulator voor vetafbraak. Hoe meer leptine hoe sneller je metabolisme, hoe minder hoe trager je metabolisme

Bij vele crashdiëten waarbij je eigenlijk doet aan een soort uithongering, verlies je gewicht.
Tijdens zo’n streng dieet zal je lichaam dus minder leptine produceren.
Door de afwezigheid van leptine denkt het lichaam dat het helemaal geen vet heeft, wat resulteert in een hogere voedselinname.
Zonder dit hormoon is er namelijk geen signaal naar de hersenen dat je verzadigd bent, leidend tot onbedwingbare honger.
De wilskracht breekt en men geeft toe aan die hongersignalen.
Dit is een van de belangrijkste redenen dat dergelijke diëten niet werken, omdat ze het jojo-effect als gevolg hebben.

Met een dieet waarbij goede voeding en duurzaam gewichtsverlies centraal staat zal het jojo-effect niet optreden.

Bij mensen met overgewicht kan er leptineresistentie optreden. De hersenen kunnen door een lang overschot aan leptine minder gevoelig zijn geworden voor dit hormoon.
Dit is een van de oorzaken dat mensen met overgewicht niet voelen dat ze genoeg hebben gegeten.
Leptine resistentie kan afvallen zeer moeilijk maken en in sommige gevallen zelfs onmogelijk.

Symptomen bij resistentie:

  • Verhoogde eetlust
  • Moeilijk afvallen
  • Futloos
  • Overgewicht

De oorzaak van deze afwijking is te wijten aan onze typische moderne levensstijl: fastfood, weinig lichaamsbeweging, stress en minder of weinig slaap.

Daarnaast kan de werking van leptine worden tegengehouden door een ander hormoon, insuline. Insuline wordt vooral geactiveerd door (geraffineerde) suikers.
Deze (geraffineerde) suikers laten de bloedsuikerspiegel sterk stijgen. Wanneer de bloedsuikerspiegel sterk stijgt, pompt de alvleesklier heel veel insuline de bloedbaan in.
Insuline bergt de glucose, afkomstig van de suikers, op in de lichaams- en in de vetcellen.
Als dit is gebeurd zou het insulineniveau moeten afnemen zodat de leptine vanuit de vetcellen weer bij de hersenen kan komen, om te zeggen dat het lichaam ‘vol’ zit. Echter, er is een teveel aan insuline in de bloedbaan aanwezig en de leptine krijgt geen kans.

Het is dus belangrijk om de bloedsuikerspiegel constant te houden en niet te sterk te laten stijgen. Dit kan door minder voedingsmiddelen te nemen die (geraffineerde) en suikers bevatten. Je kunt beter kiezen voor voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel minder snel doen stijgen. Voorbeelden hiervan zijn: peulvruchten, zuivel, groenten, volkoren pasta/rijst, noten en bepaalde soorten fruit zoals appels en sinaasappels.

Afvallen en het uiteindelijke streefgewicht behouden kan dus ontzettend moeilijk zijn. Herken jij je hierin? Dan kunnen wij van Gezond Leven Diëtisten jou helpen. Onze begeleiding is gericht op duurzaam gewichtsverlies zonder jojo-effect. Meld je aan voor persoonlijk advies.

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Ook interessant om te lezen

Afbeelding1

Kokosvet: feiten en fabels

Kokosolie, ook bekend als kokosvet, heeft de laatste jaren een enorme populariteit gekregen als zogenaamd superfood. Er wordt beweerd dat het goed is tegen hart-

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *