Wat is beter: suiker of zoetstof? 

Geschreven door: Gezond Leven Dietisten

dfd9b6d5 c142 dea2 f200 914b13c0b390

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Ze kunnen suiker geheel of gedeeltelijk vervangen in producten zoals frisdranken, sap, yoghurt en jam, waardoor ze dezelfde zoete smaak bieden met minder calorieën.

 

Zoetstoffen zijn er in verschillende vormen, zoals zoetjes, poeder of vloeibaar. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen, waarvan sommige van nature voorkomen in bessen of citrusvruchten, terwijl andere kunstmatig worden geproduceerd. Alle zoetstoffen die in producten gebruikt mogen worden, hebben een E-nummer, wat betekent dat ze als veilig zijn beoordeeld door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en de Europese Commissie.

 

Helaas circuleren er verhalen die mensen waarschuwen voor bepaalde zoetstoffen, zoals aspartaam. Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken. Het is belangrijk om te vertrouwen op wetenschappelijk onderbouwde informatie. De EFSA beoordeelt de veiligheid van zoetstoffen voordat ze een E-nummer krijgen. Zoetstoffen worden als veilig beschouwd voor consumptie binnen de aanbevolen hoeveelheden.

 

Soorten zoetstoffen:

Er zijn twee hoofdtypen zoetstoffen: polyolen en intensieve zoetstoffen.

  • Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen die half zo zoet tot even zoet zijn als suiker. Ze hebben geen bijsmaak en leveren minder calorieën dan suiker. Polyolen komen zowel in de natuur voor, bijvoorbeeld in planten en fruit, als in kunstmatig geproduceerde vorm.
  • Intensieve zoetstoffen zijn veel zoeter dan suiker en leveren geen of nauwelijks calorieën, omdat je er maar een klein beetje van nodig hebt. De meeste intensieve zoetstoffen worden kunstmatig gemaakt in fabrieken, maar er zijn ook enkele die uit natuurlijke bronnen worden gewonnen.

 

 

Zoetstoffen hebben geen significante invloed op de bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot suiker. Ze veroorzaken geen stijging van het bloedglucose- of insulinegehalte na consumptie. Dit maakt ze een geschikte keuze voor mensen met diabetes of mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen. Bovendien spelen zoetstoffen geen rol bij het ontstaan van tandcariës (gaatjes). Ze kunnen dus een goed alternatief zijn voor suikerhoudende producten, vooral voor mensen die willen letten op hun tandgezondheid.

 

Zoetstoffen worden vaak aangetroffen in producten die buiten de Schijf van Vijf vallen, zoals frisdranken, snoep en andere zoetigheden. Voor deze producten geldt het advies: niet te veel en niet te vaak. Producten met zoetstoffen kunnen een goed alternatief zijn voor suikerhoudende producten, vooral voor mensen die willen letten op hun calorie-inname of bloedsuikerspiegel. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het totale voedingspatroon de sleutel is tot een gezonde levensstijl, en het is altijd verstandig om te streven naar een evenwichtige en gevarieerde voeding.

 

Hoe denkt Gezond Leven Dietisten over zoetstoffen?

Bij Gezond Leven Dietisten moedigen we mensen aan om hun consumptie van zoetigheden te verminderen en te wennen aan een minder zoete smaak. In dat opzicht geven we de voorkeur aan het drinken van bijvoorbeeld cola zero in plaats van normale cola, omdat het minder suiker bevat en daardoor minder calorieën levert. Echter, het consumeren van grote hoeveelheden dranken of voedingsmiddelen met zoetstoffen, zoals het drinken van 2 liter cola zero per dag, wordt desondanks niet aangeraden. Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde levensstijl draait om een evenwichtige en gevarieerde voeding, waarbij het totale voedingspatroon de sleutel is. Daarom adviseren we matigheid en een bewuste keuze bij het gebruik van zoetstoffen en het consumeren van producten waarin ze voorkomen.

 

 

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *