Stress

Iedereen ervaart wel eens stress. Wanneer we gestrest zijn, activeert ons lichaam het “vecht-of-vlucht”-reactiemechanisme. Dit betekent dat er hormonen zoals cortisol en adrenaline worden vrijgegeven om ons voor te bereiden op een reactie op de situatie. Dit is een normaal en nuttig proces van ons lichaam en het zorgt ervoor dat je je kan aanpassen aan een nieuwe situatie Maar als stress te veel wordt of te lang duurt (chronische stress) kan het leiden tot psychische en lichamelijke klachten.

De invloed op eetgewoonten

In stressvolle periodes heb je het gevoel ‘geleefd’ te worden door externe factoren. Bijvoorbeeld de zorg voor een ziek familielid, het halen van een deadline, een druk gezin. Hierdoor maak (of heb) je minder tijd vrij voor jezelf. Je hebt geen tijd om boodschappen te doen, dus je bestelt ‘s avonds eten. Je hebt het druk, dus je gaat niet sporten. Je moet doorwerken, dus je pauzeert niet voor een gezonde lunch waardoor je later op de dag gaat snoepen.

Hoewel sommige mensen de neiging hebben om te veel en ongezond te eten, terwijl anderen hun eetlust juist volledig verliezen. Als diëtist zien we vaak dat stress leidt tot emotioneel eten, wat kan resulteren in gewichtstoename en een uitgebalanceerd eetpatroon.

Door stress sla je meer vet op

Chronische stress leidt tot een verhoging van het stresshormoon cortisol, wat een cruciale rol in ons metabolisme. Langdurige blootstelling aan verhoogde cortisolspiegels kan de opslag van vet, vooral rond de buikstreek, bevorderen. Ook stuurt cortisol signalen naar het brein waardoor je trek krijgt in vetrijke- en suikerrijke snacks en maaltijden. Daarom adviseren we in onze praktijk het belang van stressbeheersing bij gewichtsbeheersing, omdat gezonde voeding alleen niet voldoende is als stress niet wordt aangepakt.

Voedingsadviezen bij stress

Gelukkig kunnen gezonde voedingskeuzes bijdragen aan stressverlichting. Voedingsmiddelen rijk aan omega-3-vetzuren en complexe koolhydraten kunnen helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, wat stressniveaus kan beheersen.

1.            Evenwichtige Maaltijden: Zorg voor een gebalanceerd dieet met eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

2.            Hydratatie: Drink voldoende water, omdat uitdroging de stressrespons kan versterken.

3.            Beperk Cafeïne en Suiker: Overmatige inname van cafeïne en suiker kan nervositeit versterken. Kies voor alternatieven zoals kruidenthee.

4.            Omega-3 Rijke Voeding: Integreer voedingsmiddelen zoals zalm, chiazaad en walnoten voor een gezonde dosis omega-3-vetzuren.

5.            Mindful Eten: Neem de tijd om bewust te eten en geniet van elke hap zonder afleiding.

Hoe kun je jouw stress verlichten?

Stress is onvermijdelijk, maar hoe we ermee omgaan, kan een aanzienlijk verschil maken voor onze gezondheid. Als diëtist moedig ik mijn cliënten aan om niet alleen hun voeding, maar ook hun stressniveaus te beheren. Door bewuste voedingskeuzes te maken en stressverlichtende strategieën toe te passen, kan je meer van het leven genieten.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *