Wat is de invloed van stress op je gezondheid?

Geschreven door: Elenna de Roode

Stress

Stress

Iedereen ervaart wel eens stress. Wanneer we gestrest zijn, activeert ons lichaam het “vecht-of-vlucht”-reactiemechanisme. Dit betekent dat er hormonen zoals cortisol en adrenaline worden vrijgegeven om ons voor te bereiden op een reactie op de situatie. Dit is een normaal en nuttig proces van ons lichaam en het zorgt ervoor dat je je kan aanpassen aan een nieuwe situatie Maar als stress te veel wordt of te lang duurt (chronische stress) kan het leiden tot psychische en lichamelijke klachten.

De invloed op eetgewoonten

In stressvolle periodes heb je het gevoel ‘geleefd’ te worden door externe factoren. Bijvoorbeeld de zorg voor een ziek familielid, het halen van een deadline, een druk gezin. Hierdoor maak (of heb) je minder tijd vrij voor jezelf. Je hebt geen tijd om boodschappen te doen, dus je bestelt ‘s avonds eten. Je hebt het druk, dus je gaat niet sporten. Je moet doorwerken, dus je pauzeert niet voor een gezonde lunch waardoor je later op de dag gaat snoepen.

Hoewel sommige mensen de neiging hebben om te veel en ongezond te eten, terwijl anderen hun eetlust juist volledig verliezen. Als diëtist zien we vaak dat stress leidt tot emotioneel eten, wat kan resulteren in gewichtstoename en een uitgebalanceerd eetpatroon.

Door stress sla je meer vet op

Chronische stress leidt tot een verhoging van het stresshormoon cortisol, wat een cruciale rol in ons metabolisme. Langdurige blootstelling aan verhoogde cortisolspiegels kan de opslag van vet, vooral rond de buikstreek, bevorderen. Ook stuurt cortisol signalen naar het brein waardoor je trek krijgt in vetrijke- en suikerrijke snacks en maaltijden. Daarom adviseren we in onze praktijk het belang van stressbeheersing bij gewichtsbeheersing, omdat gezonde voeding alleen niet voldoende is als stress niet wordt aangepakt.

Voedingsadviezen bij stress

Gelukkig kunnen gezonde voedingskeuzes bijdragen aan stressverlichting. Voedingsmiddelen rijk aan omega-3-vetzuren en complexe koolhydraten kunnen helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, wat stressniveaus kan beheersen.

1.            Evenwichtige Maaltijden: Zorg voor een gebalanceerd dieet met eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

2.            Hydratatie: Drink voldoende water, omdat uitdroging de stressrespons kan versterken.

3.            Beperk Cafeïne en Suiker: Overmatige inname van cafeïne en suiker kan nervositeit versterken. Kies voor alternatieven zoals kruidenthee.

4.            Omega-3 Rijke Voeding: Integreer voedingsmiddelen zoals zalm, chiazaad en walnoten voor een gezonde dosis omega-3-vetzuren.

5.            Mindful Eten: Neem de tijd om bewust te eten en geniet van elke hap zonder afleiding.

Hoe kun je jouw stress verlichten?

  • Maak een mindfull wandeling 
    Tijdens een wandelmeditatie maak je opnieuw kennis met je omgeving. Je wordt bewust van je lichaam en komt in contact met alles wat je hoort en ziet. Zet deze playlist aan en geniet van de natuur! 
  • Ademhalingsoefening
    De vierkante ademhalingsoefening, ofwel box breathing, is een ademhalingstechniek waarbij je hartslag vertraagd. Een mooie oefening om je te richten op je ademhaling en helemaal even helemaal tot rust kan komen. Klik hier om de ademhaling oefening te beluisteren of uit te voeren.
  • Bodyscan
    Een bodyscan brengt je uit hoofd en in je lichaam. Zo wordt je bewuster van wat er in je lichaam omgaat. Ook helpt het je om je aandacht te trainen. Luister hier hoe je een bodyscan kan uitvoeren!

Stress is onvermijdelijk, maar hoe we ermee omgaan, kan een aanzienlijk verschil maken voor onze gezondheid. Als diëtist moedig ik mijn cliënten aan om niet alleen hun voeding, maar ook hun stressniveaus te beheren. Door bewuste voedingskeuzes te maken en stressverlichtende strategieën toe te passen, kan je meer van het leven genieten.  

Ook interessant om te lezen

Vitamine D in voeding

Vitamine D

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in het behoud van onze gezondheid. Deze vetoplosbare vitamine helpt ons lichaam calcium op

Lees verder »
collageen 768x321

Collageen

Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt en een cruciale rol speelt in de structuur en elasticiteit van huid, botten, pezen,

Lees verder »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *