Wat is lipoedeem? 

Geschreven door: Tanisha Pahladsingh

438 lipoedeem fases 2


Lipoedeem; een aandoening waar zo’n 20% van alle vrouwen met overgewicht last van heeft. 

Maar wat is lipoedeem dan precies? 

Lipoedeem is een ophoping van vet en vocht in bovenbenen, onderbenen, knieën en soms ook de armen. Er is een stoornis in de aanmaak van het vetweefsel. De afvoer van vocht via de lymfevaten is verstoord. 
Lipoedeem wordt zichtbaar of verergerd door hormonale veranderingen zoals de puberteit, zwangerschap of overgang. Het komt alleen bij vrouwen voor en het zit vaak in de familie. 
Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontstaat lymfeoedeem, waarbij er onvoldoende vocht- en vetafvoer plaatsvindt via de lymfeklieren. En zoals je ziet in het plaatje, wordt het langzaam erger als je er niets aan doet. 
  

Wat zijn de klachten van lipoedeem?

  • Een zwaar gevoel in de benen 
  • Pijn de (opgezwollen) benen 
  • Cellulitis (sinaasappelhuid) 
  • Snel blauwe plekken op de benen 
  • Problemen met lopend (schurende huid) 
  • Gewrichtsproblemen knieën 
  • Moeilijk gewicht verliezen, terwijl je gezond eet 

Clinique dokter don > Lipoedeem > Wat is lipoedeem


Bovenstaande foto is een simulatie (gemaakt door Dokter Don) van de verschillende fasen van lipoedeem. Het kenmerkt zich door steeds dikker wordende boven en onderbenen.  
 

Schokkend maar waar: niet streng lijnen en heel weinig koolhydraten eten 


Alhoewel lipoedeem en overgewicht vaak tegelijkertijd voorkomt, is streng lijnen geen goed idee. Langzame gewichtsreductie door gezond te eten en de calorieën met ¼ te verminderen is de beste aanpak. Daarnaast is streng koolhydraatarm eten ook niet aan te raden. Ben je benieuwd naar wat de do’s and dont’s zijn op het gebied van voeding als je lipoedeem hebt? Voel je vrij om ons even te bellen of te e-mailen. 
 
Voedingsadvies geven aan vrouwen met lipoedeem is onze specialiteit. 
Stay tuned: binnenkort publiceren wij een blog die speciaal is gericht op voedingsadvies bij lipoedeem. 
  

Wat kun je nog meer doen? 


Als je vermoedt dat je lipoedeem hebt, ga naar je huisarts en vraag je een doorverwijzing naar een dermatoloog of fleboloog. Deze specialist stelt de diagnose en verwijst je door naar een huidtherapeut. Zij gaat samen met jou kijken naar de beste behandeling en eventueel het aanmeten van steunkousen. Soms kiezen vrouwen ook voor liposuctie, maar dat is dus niet de enige oplossing.  

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan
 
Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten. 

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *