Zijn extra vitamines noodzakelijk?

Geschreven door: Tanisha Pahladsingh

pexels pixabay 159211

 

Het gebruik van vitaminepreparaten is in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 25% tegenomen. Met name Vitamine C, Vitamine D en Zink werden veel meer verkocht. Deze producten hebben alle een positieve invloed op het immuunsysteem. Verder gebruikt 66% van alle volwassenen een vitaminepreparaat. Het gaat hierbij om een verkoopwaarde van 693 miljoen euro. Gemiddeld geeft elke consument zo’n 74,50 euro uit. Maar is het slikken van extra vitamines echt noodzakelijk?

 

Immuunsysteem

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het lichaam tegen ziekte. Het doel is zowel interne als externe ziekteverwekkers te bestrijden. De Latijnse term “immunis” betekent vrijgesteld, verwijzend naar bescherming tegen indringers van buiten. Naast de bescherming tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten wordt het immuunsysteem ook ingezet om afvalstoffen of ziekte lichaamscellen zoals kankercellen op te ruimen.


Wat adviseert het Voedingscentrum?

Als je gezond en gevarieerd eet, heb je geen extra vitamines nodig, aldus het Voedingscentrum. Echter sinds enige jaren is er voor jonge kinderen en volwassenen met een donkere huid het advies gegeven extra Vitamine D te geven. Voor jonge kinderen geld het ook voor Vitamine K.

Als we kijken naar de voedselconsumptiecijfers dan eet een volwassene gemiddeld:
Te weinig groenten en fruit, vis, ongezouten noten, peulvruchten en volkorenbrood. En te veel suikerhoudende dranken, bewerkt vlees, alcohol en zout. Dit betekent dat de voeding van de meeste Nederlanders verre van ideaal is.


Eet gezond en gevarieerd

Eet dagelijks volgens de schijf van vijf en een goede start is gemaakt!

De volgende tabel geeft aan hoe vaak je per week iets ongezonds mag eten: 3 keer per week iets kleins zoals koekje of een snoepje. Daarnaast mag je 3 keer per week iets groots zoals een frikandel, een gebakje of een schaaltje vla.

blog vitamines

Wanneer heb je extra vitamines en mineralen nodig?

Ben je ondervoed, zit je voor een operatie, heb je veel stress? Allemaal situaties die iets extra’s vragen van je voeding. Dan zijn extra vitamines noodzakelijk.

Heb je vragen over multivitaminen of mineralen?

Bel of e-mail, of reageer onder het blog, dan beantwoorden wij je vraag!

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *