Duurzamer koken? Jij maakt het verschil!

Geschreven door: Lotty Koerse

pexels polina tankilevitch 4443433

Duurzamer koken? Jij maakt het verschil; Oogsten, verwerken, transporteren en distribueren van voedsel draagt bij aan een grote ecologische impact. Het duurzamer bereiden van voedsel en streven naar zero waste is dan ook een hot topic. Het proces begint al in de winkel bij het uitzoeken van verantwoorde en biologische producten. Niet te veel uit een pakje of zakje maar juist kiezen voor verse en lokale producten. Ook thuis kun je vaak veel meer doen en betekenen voor het milieu, om zo  voedselverspilling tegen te gaan. In deze blog staan tips die jij makkelijk kunt toepassen om zo bewustwording te creëren rondom voedsel verspilling.

boodschappen restjes

Tip 1: Restjes 

Onverwachts iemand die ineens niet meer mee eet of toch teveel pasta gekookt? Nu heb je teveel over en zit je weer met een restje eten. Maar waarom zou je restjes van een avondmaaltijd weggooien? Deze kun je tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt ze dan later opeten, als lunch of verwerken in een soep, salade, omelet of roerbakken. Ook kan je de restjes tot 3 maanden invriezen en bewaren als maaltijd voor een later tijdstip.

Tip 2: Geef voedsel een tweede leven. 

Veel mensen gooien eten te snel weg. Maar van oud brood kan je tosti’s maken, van overrijpe bananen bananenbrood en van oud fruit smoothies. Ook als er schimmel op voedsel zit hoeft dit niet altijd meteen gevaarlijk te zijn. Zo kan je bij zachte kaas en blauwschimmelkaas de schimmel makkelijk afsnijden Ook harde groenten en fruit kan je nog eten als je de schimmel ruim wegsnijdt. Twijfel je of je een beschimmeld product nog kan eten? Zoek dan eerst naar een betrouwbare bron op het internet zoals het Voedingscentrum of Milieu Centraal. Twijfel je daarna alsnog? Gooi het dan weg.

Tip 3: Kijk naar de THT-datum van een product.

De THT-datum staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Dit is anders dan de TGT-datum die staat voor Ten Minste te Gebruiken tot. Het verschil in deze datums is dat je producten met een THT-datum nog na verstrijking kan consumeren. Wel kan de kwaliteit van het product zoals smaak, geur of kleur achteruit gaan. Door te kijken, ruiken en te proeven kan je beoordelen of het nog veilig is om te eten. Producten met een THT-datum zijn bijvoorbeeld zuivel, koffie, thee, pasta, rijst en bonen in blik. Producten met een TGT-datum, zoals vlees, vis, voorgesneden groeten en verse vruchtensappen kan je maar kort bewaren. De TGT-datum is dan ook de laatste dag dat je het product kunt consumeren. Door het product kort na aankoop in te vriezen kun je wel de houdbaarheid verlengen.

Tip 4: Deel je koelkast slim in 

Door je koelkast slim in te delen, op de juiste temperatuur (4℃), zorg je ervoor dat eten minder snel bederft. De onderste plak van de koelkast is het koudste deel, hierin kan je het beste vlees, vis, gevogelte en zuivel bewaren. In het midden van de koelkast zet je de restjes, gebak en vleeswaren. Boven in de koelkast is het relatief gezien het warmste hier kan je het beste groente, vruchten in pot, kaas en sauzen bewaren. In de deur kan je geopende pakken, en medicatie bewaren. Deel je koelkast ook zo in dat de houdbaarheid datum op de juiste volgorde staat, achterin het langste houdbaar, voorin het kortst houdbaar. 

Tip 5. Koop niet te veel 

Maak voordat je naar de winkel gaat een boodschappenlijstje en koop niet meer dan nodig is. Zo voorkom je dat je op het einde van de week teveel producten overhoudt die je helemaal niet nodig had.

Tip 6. Eet minder vleesgezond koken gezin

Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Kies minstens één of 2 dagen in de week voor een vleesvervanger, ei, peulvruchten of noten in plaats van vlees. Dit heeft niet alleen een positief effect voor dieren maar ook op het klimaat zoals vermindering van land- en watergebruik. Mocht je toch voor vlees willen kiezen, dan kun je het beste kiezen voor kip, deze heeft de laagste klimaatbelasting. 

Wil je meer weten over vleesvervangers? Lees dan deze blog

Tip 7. Kies voor plantaardig

Ook zuivel heeft een grote milieu impact. Aangeraden wordt om dagelijks 300 ml zuivel te consumeren. Tegenwoordig is er ook een groot aanbod zuivel vervangende producten met toegevoegd calcium en vitamine B12. Eet of drink je vaak zuivel producten? Dan kun je ook een keer kiezen voor een plantaardige variant zoals; 

  • soja-, haver-, rijst- of amandel drink
  • plantaardige yoghurt
  • plantaardige vla
  • plantaardige kaas
  • plantaardige koffiecreamer
  • vegan ijs 
  • soja boter / halvarine

Tip 8: Eet volgens de Schijf van Vijf 

Als je volgens de Schijf van Vijf eet laat je veel overbodige producten staan. Producten die buiten de schijf van vijf staan zoals koek, gebak, frisdranken en snacks hebben milieu uitstoot door de broeikasgassen en tevens land en water nodig om geproduceerd te worden. Ook leveren ze vaak onnodig extra calorieën op. Gezond eten is dus niet alleen goed voor het lichaam maar het is ook ecologisch verantwoord. 

Heb jij nog goede tips? Laat het ons dan weten. 

Gezond Leven Diëtisten is een diëtist in Den Haag, maar ook een online diëtist. Onze diëtisten genieten ervan om iedereen te helpen de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten en bewust te leven. Of je nou fitter wilt worden, gezond wilt afvallen of hulp wil bij een bepaald ziektebeeld; wij hebben de kennis en expertise in huis. Ga jij de uitdaging aan en geef je ons de kans om jou te helpen? Meld je dan snel aan.

Bekijk ook onze instagram en facebook pagina om op de hoogte te blijven van al onze recepten, tips en nieuwste producten.

Ook interessant om te lezen

Afslankproducten

Afslankproducten

Het streven naar een gezond gewicht en een fit lichaam is voor velen een belangrijk doel. In de zoektocht naar effectieve afslankmethoden komen we talloze

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *