Hoe ziet jouw poep er uit?

Geschreven door: Elenna de Roode

Bristol Stool Chart

Het is geen onderwerp waar we graag met anderen over praten. Problemen met onze stoelgang houden we liever voor onszelf.  Toch blijkt dat 1 op de 4 mensen soms last van hun darmen hebben. Dit kan om zowel diarree als om obstipatie gaan. Uit onderzoek blijk dat darmklachten vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe hoort een goede drol er uit te zien? Hiernaast zie je de Bristol Stoelgang Kaart (Bron: Stichting Darmgezondheid)

Bristol Stool Chart

Nummer 1 en 2 kan duiden op obstipatie of verstopping.

Nummer 3 en 4 zijn normale, goede drollen.

Nummer 5, 6 en 7 kunnen duiden op diarree.

 

Obstipatie of verstopping

Als je minder dan 3 keer per week hoeft te poepen en als je ook vaak ontlasting hebt wat er uit ziet als nummer 1 en 2, heb je last van obstipatie.

Dit kan erg vervelend zijn. Je buik doet zeer en is opgeblazen. Je voelt je moe en veel mensen hebben hierdoor last van aambeien.

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn. Bijvoorbeeld door het gebruik van medicatie, een slechte darmflora, onvoldoende vezels, vocht of beweging, een verkeerde houding of bekkenbodemproblemen kunnen je klachten ontstaan.

Daarom gaan we tijdens een consult uitgebreid in op je leefstijl, eetpatroon en medische geschiedenis. Vervolgens geven we je een advies op maat. Darmklachten zijn heel persoonlijk, dus wat bij de één werkt, werkt bij de ander juist niet. Samen met jou gaan we op zoek naar wat jou helpt om weer makkelijker naar de wc te gaan.

Diarree

Acute diarree kan bijvoorbeeld komen door voedselvergiftiging en is juist goed omdat de ziekmakers het lichaam dan verlaten.

Maar sommige mensen hebben last van chronische diarree. Soms gaat dit gepaard met buikpijn, een opgeblazen gevoel, gewichtsverlies en een verslechterde weerstand. Ook hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld medicatiegebruik, stress, ziekte of gevoeligheid voor bepaalde koolhydraten zoals lactose.

Tijdens een consult gaan we in gesprek over je leefstijl en eetpatroon. We willen graag weten wat de voedingsmiddelen zijn waar jouw lichaam heftig op reageert. Aan de hand daarvan kunnen we verder ‘puzzelen’. We adviseren regelmatig het FODMAP dieet om eventuele ‘triggers’ te vermijden. Samen kijken we of we je darmen weer rustig kunnen krijgen.

 

Misschien besefte je na het lezen van deze blog dat jij ook tot de mensen behoort die darmklachten hebben. Een voedingsadvies op maat kan in veel gevallen helpen om je klachten te verbeteren.

Wil je ook een voedingsadvies, maak dan een afspraak.

Als je vragen hebt naar aanleiding van deze blog, kan je ons altijd mailen, bellen of een berichtje sturen!

Tip: Lees ook eens deze blog voor extra tips!

Ook interessant om te lezen

omslag blog 29 6 21

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent fasting is geen speciaal dieet.Het is een andere manier van het indelen van je eetpatroon.Met intermittent fasting eet je binnen bepaalde tijden en daarbuiten

Lees verder »

2 reacties

  1. Goedendag,

   Type 4 is een normale consistentie.

   Een paarse ontlasting komt niet vaak voor. De ontlasting kan rood gekleurd zijn na het eten van bietjes.

   Hele donkere of zwarte ontlasting kan duiden op inwendig bloedverlies.

   Wij raden u aan om contact op te nemen met uw huisarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *