Kokosvet: feiten en fabels

Geschreven door: Gezond Leven Dietisten

Afbeelding1

Kokosolie, ook bekend als kokosvet, heeft de laatste jaren een enorme populariteit gekregen als zogenaamd superfood. Er wordt beweerd dat het goed is tegen hart- en vaatziekten, infecties kan bestrijden en zelfs helpt bij gewichtsverlies. Maar wat is er nu echt waar van al deze beweringen? In deze blog nemen we de feiten en fabels rondom kokosolie onder de loep en geven we een helder beeld van de werkelijke effecten op de gezondheid.

 

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit het gedroogde witte vruchtvlees van bruine kokosnoten middels persing. In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, zit kokosolie niet als een vloeibaar product in de kokosnoot. De vloeibare substantie binnenin de kokosnoot is kokoswater, een heel ander product. Kokosolie bestaat voor ongeveer 85% uit verzadigde vetten, wat het een unieke plaats geeft in vergelijking met andere plantaardige oliën.

 

Verzadigde vetten in kokosolie

Verzadigde vetten staan erom bekend dat ze het LDL-cholesterol, het zogenaamde ‘slechte’ cholesterol, in het bloed kunnen verhogen. Kokosolie bevat een aanzienlijk deel laurinezuur, een middellangeketenvetzuur dat een minder negatief effect op het LDL-cholesterol heeft dan andere verzadigde vetzuren, maar het blijft minder gunstig dan onverzadigde vetten. Dit is een belangrijk punt van overweging bij het gebruik van kokosolie in je dieet.

 

Hart- en vaatziekten

Er is veel discussie over de impact van kokosolie op hart- en vaatziekten. Sommige studies suggereren dat kokosolie het HDL-cholesterol, het ‘goede’ cholesterol, kan verhogen. Echter, de algehele impact op de gezondheid van hart en bloedvaten is nog steeds onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat het consumeren van hoge hoeveelheden verzadigd vet, inclusief kokosolie, je risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Het is belangrijk te beseffen dat, hoewel laurinezuur minder schadelijk is dan andere verzadigde vetzuren, het vervangen van verzadigde vetten door meervoudig onverzadigde vetten, zoals die in olijfolie en zonnebloemolie, gunstiger is voor je cholesterolgehalte en algehele gezondheid.

 

Kokosolie en gewichtsverlies

Een andere veelgehoorde claim is dat kokosolie helpt bij gewichtsverlies. Het idee hierachter is dat de middellangeketenvetzuren (MCT’s) in kokosolie sneller worden gemetaboliseerd dan lange-ketenvetzuren, wat kan leiden tot een verhoogde vetverbranding. Hoewel er enig bewijs is dat MCT’s een licht thermogeen effect hebben, wat betekent dat ze de energieverbranding kunnen verhogen, zijn de effecten in het dagelijks leven minimaal. Het lichaam verbrandt namelijk nooit meer vet dan het nodig heeft voor zijn basisfuncties. Bovendien, als je meer vet eet dan je verbrandt, zal dit resulteren in gewichtstoename, ongeacht het type vet.

 

Infectiebestrijding en immuunsysteem

Er zijn beweringen dat kokosolie antimicrobiële eigenschappen heeft en het immuunsysteem kan ondersteunen. Laurinezuur en de monoglyceride monolaurine, die in kokosolie voorkomen, hebben in laboratoriumonderzoeken aangetoond dat ze bacteriën, virussen en schimmels kunnen bestrijden. Echter, er is onvoldoende klinisch bewijs om deze effecten te vertalen naar daadwerkelijke gezondheidsvoordelen voor mensen. Het consumeren van kokosolie biedt dus waarschijnlijk niet de verhoopte bescherming tegen infecties en ziekteverwekkers.

 

Voeding en gezondheid

Kokosolie is een veelzijdig kookvet vanwege zijn hoge rookpunt en aangename smaak, maar het is belangrijk om het met mate te gebruiken. Het Voedingscentrum adviseert om verzadigde vetten zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigde vetten. Kokosolie past niet in de Schijf van Vijf, de Nederlandse richtlijnen voor gezonde voeding. Dit betekent dat je het af en toe kunt gebruiken, maar het is beter om te kiezen voor oliën met een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren, zoals olijfolie en zonnebloemolie.

 

Vergelijking met andere oliën

Wanneer we kokosolie vergelijken met andere vetten zoals boter en olijfolie, zien we interessante verschillen. Boter en kokosolie bevatten beide veel verzadigde vetten, maar kokosolie bevat meer laurinezuur, wat een iets gunstiger effect heeft op het cholesterolprofiel. Echter, olijfolie en zonnebloemolie bevatten veel onverzadigde vetten, die het cholesterolgehalte in het bloed positief kunnen beïnvloeden en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

 

Conclusie

Kokosolie heeft zeker enkele interessante eigenschappen, maar de gezondheidsclaims worden vaak overdreven of zijn niet goed onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Het bevat veel verzadigde vetten, die het LDL-cholesterol kunnen verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Hoewel het een populair ingrediënt is in veel gezondheids- en schoonheidsproducten, moet je voorzichtig zijn met het geloven van alle positieve verhalen die erover de ronde doen.

Voor een gezonde voeding is het beter om de inname van verzadigde vetten te beperken en te kiezen voor oliën met een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Kokosolie kan in kleine hoeveelheden worden gebruikt voor de smaak of specifieke kookeigenschappen, maar het moet niet als een wondermiddel worden gezien.

Ook interessant om te lezen

Afbeelding1

Kokosvet: feiten en fabels

Kokosolie, ook bekend als kokosvet, heeft de laatste jaren een enorme populariteit gekregen als zogenaamd superfood. Er wordt beweerd dat het goed is tegen hart-

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *