Vitamines, wat zijn het precies?

Geschreven door: Gezond Leven Dietisten

Vitamines

Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in ons eten en drinken voorkomen. Het lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om gezond te blijven, te kunnen groeien en ontwikkelen. 


Het is belangrijk om via voeding, voldoende vitamines binnen te krijgen. Dit is omdat het lichaam zelf geen, of niet genoeg, vitamines kan aanmaken. Vitamines zijn te verdelen in twee soorten: vetoplosbare vitamines en wateroplosbare vitamines. De vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K. Deze vitamines zijn voornamelijk te vinden in producten met vet, zoals vis, vlees, noten en zuivelproducten. De wateroplosbare vitamines zijn vitamine C en alle B vitamines. Denk hierbij aan Vitamine B8, B12, etc. Deze vitamines zitten vooral in producten zoals groente en fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Door goed gevarieerd te eten, zorg je ervoor dat je deze vitamines voldoende binnenkrijgt. 


Iedere vitamine heeft een belangrijke functie voor het lichaam:

·       Vitamine A is belangrijk voor een goede weerstand, ogen en huid. 

·       Vitamine B1 t/m B8 zijn nodig voor de stofwisseling. 

·       Vitamine B11 en B12 zorgen weer voor de aanmaak van bloedcellen. 

·       Vitamine C en E zijn antioxidanten (Antioxidanten beschermen goede cellen tegen agressieve cellen). 

·       Vitamine D is belangrijk voor sterke botten

·       Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. 


In Nederland is er een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ook wel ADH) opgesteld voor de vitamines. Deze hoeveelheid is voor bijna de hele bevolkingsgroep voldoende. De ADH voor vitamines kun je makkelijk terugvinden op onder andere de website van het Voedingscentrum over vitamines.


Daarnaast zijn er een aantal groepen die extra vitamines goed kunnen gebruiken:

·       Vitamine K voor baby’s tot 3 maanden

·       Vitamine D voor iedereen met een donkere (getinte) huidskleur, gesluierde mensen, zwangeren en ouderen

·       Vitamine B12 wordt aangeraden bij vegetariërs en veganisten


Echter, te veel gebruik van bepaalde vitamines op lange termijn kan leiden tot schadelijke gezondheidseffecten. Het gaat hierbij om vitamines A, E en D, B3, B6 en B11. Bij een teveel aan vitamine A kun je bijvoorbeeld vergiftiging veroorzaken. En een teveel aan vitamine D vergroot de kans op nierstenen. Om dit te voorkomen is er bij een aantal vitamines een Aanvaardbare Bovengrens ingevoerd. Ook de Aanvaardbare Bovengrens van deze vitamines is terug te vinden op de website van het Voedingscentrum. 


Kortom, ons lichaam heeft zowel vetoplosbare als wateroplosbare vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Deze vitamines zitten in verschillende voedingsproducten, waardoor gevarieerd eten belangrijk is. Het lichaam kan vitamines niet, of niet genoeg, zelf aanmaken. Daarom staan ze bekend als essentiële (onmisbare) voedingsstoffen. Benieuwd naar of jij genoeg vitamines binnenkrijgt? Plan dan snel een intake in!  

Ook interessant om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *